Yapay aroma, bir gıda veya içecek maddesinin
tadını güzelleştirmek veya mevsim geçişlerinden dolayı zayıflayan tadını
güçlendirmek için kullanılan ve laboratuvar ortamında steril olarak üretilen
maddedir. Tüm yapay aromalar, doğru oranda ve doğru yerde kullanıldığında
güvenlidir. Yazıda yapay aromaların doğru şekilde kullanıldığında neden
zararlı olmadığını anlattık.
Virago Kimya
web sitesinde yalnızca LİKİT FORMDAKİ YAPAY AROMALAR satılmaktadır (anason yağı
hariç).
Virago aromaları likit yani sıvı formdadır, sıvılarda
kullanılır
Aromalarda
bilinmesi gereken en temel bilgi, sıvı formdaki aromaların sıvı formdaki
gıdalara eklenebileceği ve toz formdaki aromaların ise katı formdaki gıdalara
eklenebileceğidir.
Aromaların
kullanım alanlarını da eklenecekleri madde belirler. Aromanın kullanılacağı
ürünün gıda matriksinin yapısına bakılır. Gıda matriksi yapısı, ürünün yağ
bazlı mı su bazlı mı yoksa hem yağ hem de su bazlı bir ürün olup olmadığını
ortaya koyan matrikstir.
Aromayı
ekleyeceğiniz ürün yağlı ise, yağda çözünen yani yağ bazlı aroma
kullanmalısınız. Aromayı içeceklerde veya soluma amacıyla kullanacaksanız ve
nihai ürün yağlı değilse suda çözünen (su bazlı) aroma kullanmalısınız.
Detaylı
bilgi için: Sentetik aromalar nedir, ne değildir /not: sentetik=yapay
Bir aromanın yapay aroma olması veya doğal aroma
olması arasında çok fazla fark yok!
Bu iddiamızı
destekleyen yazımızı okumanızı rica ediyoruz. Doğal aromalar gerçekten doğal mı?
Aromanın
doğal bir materyalden türetillmesi, onu daha sağlıklı ya da daha güvenli ya da
çok farklı kılmaz. Doğal aromalar, aynı yapay aromalar gibi kimyasallar
içerir. Sıklıkla aynı kimyasalları içerirler, tek farkları kaynaklarının farklı
olmasıdır. Hatta doğal aromalar, orijinal aroma kaynağına ek olarak
koruyucu maddeler, solventler (çözücüler) ve diğer maddeler de dahil olmak
üzere 100’den fazla farklı kimyasal içerebilir.
Bununla
birlikte, gıda üreticileri doğal aromalardaki bu katkı maddelerinin doğal veya
yapay kaynaklardan gelip gelmediğini açıklamak zorunda değildir. Orijinal
aroma kaynağı bitki veya hayvan malzemesinden geldiği sürece, bahsi geçen aroma
doğal aroma olarak sınıflandırılır.
Vanilya
dünyanın en popüler lezzetidir, ancak aynı zamanda çoğaltılması en zor
olanlardan biridir. Vanilya tohumu üreten ülkelerde hava felaketi ve sivil
huzursuzluk nedeniyle tedarik sorunları ortaya çıkabilir. Yapay aroma burada
devreye girer. Yapay etil vanilin, vanilinden
dört kat fazla güçlüdür, yapay etil maltol ise maltoldan yedi kat daha güçlüdür
“Doğal”
teriminin resmi bir tanımı olmadığı için, genetik olarak değiştirilmiş
mahsullerden elde edilen aromalar da “doğal” olarak etiketlenebilir
(Kaynak: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18375112)
Doğal
aromadaki doğal kelimesi, aromanın sadece esans kısmını kapsar, aromanın
solvent kısmını içermez. Solventin doğal olma zorunluluğu yoktur. Oysa doğal
aromalarda solvent kullanılır.
Doğal veya yapay, aroma kullanmak sağlık açısından
güvenli mi?
Amerika’da
bir aromanın insan sağlığı açısından güvenli olup olmadığını denetleyen
kurum: Flavor and Extract Manufacturers Association (FEMA) Expert Panel
(FEMA: Aroma ve Ekstrakt Üreticileri Birliği Uzman Paneli. Bu panel, sonuçları
FDA’ya iletiyor. FDA inceliyor ve aromayı “Generally recognized as safe
(Genel olarak güvenli kabul edilmiş” ürünler listesine alıyor. Nadiren
kullanılmak kaydıyla insan sağlığı ile ilgili bir sorun öngörülmüyor. Dünyada
da aroma üretiminde “genel olarak güvenli kabul edilmiş ürünler listesi”
kullanılıyor.
Yapay aromalarda gıda güvenliğine sahip solventler
kullanılır
Aromalar,
genellikle taşıyıcı bir sıvı içinde seyreltilen, hem yapay hem de doğal olan
çeşitli malzemelerin harmanlarıdır. Aroma için en yaygın taşıyıcılar, gıda
güvenliğine sahip solventlerdir (çözücüler). En yaygın solventler
ise propilen glikol, etil alkol / etanol, bitkisel gliserin ve triasetin‘dir.
Neredeyse
her aroma, doğal veya yapay olarak üretilebilir ve bunlar, kimyasal olarak
aslında aynıdır, yalnızca kaynakları farklıdır. Doğal veya yapay, tüm
aromaların”yapı taşları” AROMA MOLEKÜLLERİ‘dir.
Yağ Bazlı Yapay Aromaların Kullanılışı
Yağ bazlı
yapay aromaların nasıl kullanılacağı önemlidir çünkü fazla kullanılması,
yaptığınız tüm ürünü bozabilir, acı bir tat verebilir.
Yağ bazlı
yapay aromayı doğru kullanmak için öncelikle temel ölçü birimlerini hatırlayalım
ve aromalarımıza uyarlayalım:
Virago yağ
bazlı aromalar 10 ml, 50 ml ve 250 ml şişelerde satılmaktadır. 10ml=10gr olarak
düşünebilirsiniz çünkü aroma taşıyıcısı olarak kullanılan propilen glikolun
yoğunluğu 1,036’dır yani neredeyse suya eşittir.
Elinizde
mutfak tartısı veya pipet şırınga tarzı yardımcı malzemeler yoksa aşağıdaki
değerler önem kazanacaktır. Aşağıdaki kaşıklar standart ölçülerdir. Son
yıllarda kullanılan büyük hacimli kaşıklardan ziyade, eskiden beri kullanılan
ve birçoğumuzun evinde kullandığımız nispeten küçük kaşıkları içerir.
- 1 yemek kaşığı yaklaşık 6
ml sıvı alır
- 1 tatlı kaşığı yaklaşık 4 ml
sıvı alır
- 1 çay kaşığı yaklaşık 2 ml sıvı alır. EN ÇOK
KULLANACAĞIMIZ ÖLÇÜ.
- 1 küp şeker yaklaşık 4-5
gramdır.
- 1 su bardağı toz şeker yaklaşık
200 gramdır.
- 1 su bardağı esmer şeker
yaklaşık 220 gramdır.
- 1 su bardağı beyaz un yaklaşık
140 gramdır.
- 1 su bardağı elenmiş un
yaklaşık 120 gramdır
- 1 su bardağı pudra şekeri
yaklaşık 125 gramdır
- 1 su bardağı zeytinyağı veya
ayçiçek yağı yaklaşık 220 gramdır.
- 1 su bardağı tereyağı yaklaşık
230 gramdır.
- 1 su bardağı yoğurt yaklaşık
245 gramdır.
- 1 su bardağı rendelenmiş peynir
(cheescake için) yaklaşık 90 gramdır.
- 1 yemek kaşığı tuz yaklaşık 19
gramdır.
- 1 yemek kaşığı margarin
yaklaşık 15 gramdır.
- 1 yemek kaşığı toz şeker
yaklaşık 13 gramdır.
- 1 yemek kaşığı esmer şeker
yaklaşık 14 gramdır.
Yağ bazlı
aromalar binde bir yani %0,1 oranında (0,001) kullanılır. Bazı
aromalarda bu oran %0,8’e kadar çıkabilir. Bu oranı biraz da damak tadınız
belirler. Bu oranlar malzemeye doğru bir şekilde uygulanırsa aromadan tam
randıman alırsınız.
Virago
aromalarının kullanım oranları, aromanın açıklama sayfasında yazmaktadır.
Yazılan oranlar, tarafımızca denenerek bulunmuştur. Hangi şart altında olursa
olsun, hiçbir yağ bazlı aromayı %0,8’den fazla kullanmayınız. Yalnızca verilen
oranlarda kullanınız. Virago aromaları genel olarak %0,1-%0,4 aralığında
kullanılır.
Yapay aroma kullanmanın olumlu yönleri
Üretim maliyeti düşüktür:
Yapay
aromaları üretmenin maliyeti, doğal aromaları üretme maliyetinden çok düşüktür.
Çevre dostu:
Yapay
aromalar daha çevre dostu olabilirler. Örneğin 10ml doğal portakal aroması
üretmek için onlarca portakal kullanılması gerekirken, 10ml yapay aroma
portakal molekülleri işlenerek belki bir portakal fiyatına üretilebilir ancak
yapay aromaların denetim maliyetleri, doğal aromalardan çok daha yüksektir.
Yüksek denetim:
Yapay
aromaların yüksek denetim maliyetleri, aslında olumlu bir yöne işaret eder.
Gerçekten de kontrollü ve hijyenik bir üretim ortamı vardır.
Safsızlık:
Tüm
kimyasalların safsızlığı sorgulanır. yapay aromalar için istenen saflık standartları,
doğal aromalara göre çok daha sıkıdır ve bu nedenden dolayı bazı çevrelerce,
yapay aromanın doğal aromadan daha güvenli olduğu savunulur.
Güvenlilik testleri:
Yapay
aromalar, satış öncesinde detaylı güvenlilik değerlendirme testlerine maruz
kalır. Aromanın her bir bileşeni gıda güvenliği açısından test edilir. İçinde
yalnızca gıda kodeksine uygun bileşenler kullanılabilir.
Vejetaryenler için güvenli:
Vejetaryenler
açısından yapay aroma kullanımı, doğal aroma kullanımından daha güvenlidir.
Doğal aromalarda kaynağın doğal olması yeterlidir. Çeşitli hayvan salgılarından
da aroma elde edilebilmektedir. Özellikle ithal paketli ürünlerde, formülü
gizli tutulan aroma vericiler kullanılmış olabilir. Basit bir örnek verecek
olursak kunduz isimli hayvandan vanilya aroma vericisi çıkartılabilir ancak
paket üzerinde doğal vanilya aroma verici yazabilir.
Fiyat:
Son olarak,
yapay aromaların fiyatları kolay kolay değişmez ancak doğal aromaların
fiyatları sürekli değişiklik gösterir: hava koşulları nedeniyle mevsimsel
üretimi olan ürünler, yıldan yıla değişiklik gösteren mevsimler, toprağın
durumu gibi faktörler fiyatın ve hatta tadın değişmesinde rol oynar. yapay
aromalar, laboratuvar ortamında üretildiklerinden mevsim değişikliklerinden
veya farklılıklarından etkilenmez, tadı da aynı kalır.
Yapay Aromalarda Son Kullanma Tarihi
Yoktur.
yapay aromalar, laboratuvar ortamında kontrollü koşullar altında üretilir.
Moleküler düzeyde bozulma olmaz ama tavsiye edilen tüketim
tarihinden (TETT) sonra aromanın tadı değişebilir. Virago Kimya tarafından
satılan tüm aromalarda son kullanma tarihi yoktur, etiketlere TETT tarihi
basılmıştır.
Özetle, gönül rahatlığı ile doğru kullanıldığında yapay aromalar güvenlidir diyebiliriz.