Evde parfüm yapımı, Optima Baz parfüm esansı ile alkol yada, alkolsüz parfüm yapımında kullanılan mono propilen glikol ile karıştırılmasıyla mümkündür. Yapacağınız karışıma efektör, emülgatör, fiksatör veya parfüm yapımında kullanılan farklı bir bileşen eklenmesine gerek yoktur. Demlenme süresi yoktur, karışım tamamlandığı andan itibaren kullanılabilir.
Evde parfüm yapımı için alkollü ve alkolsüz olmak üzere iki seçenek vardır. Parfüm yapımının temel mantığı, parfüm yapımı için kullanılan hammaddelerin homojen olarak karışması ve seyreltilmesi işlemidir. Bu işlem hem alkolle hem de alkol dışında farklı bileşenler kullanarak yapabilir.
Evde parfüm yapımı için ilk aşama parfümde istenen kalıcılığın belirlenmesidir, alkollü veya alkolsüz ayrımı olmaksızın parfüm yapımında belirlenmesi gereken ilk koşul istenilen kalıcılık süresidir.
Parfümde Kalıcılık - Evde En Kalıcı Parfüm Yapımı
Parfümde kalıcılık, parfüm yapımında kullanılan esansın toplam parfüm miktarı içindeki oranına göre değişiklik gösterir. Parfüm esansı miktarı artışına bağlı olarak kalıcılık süresi artar. Parfüm sonuçta bir karışımdır. Karışımın içinde esans, efektör, emülgatör, fiksatör veya parfüm yapımında kullanılan farklı bileşenlerin yanında alkol yada alkol dışında kullanılan seyreltme malzemeleri bulunur. Karışımın içindeki esans miktarına göre kalıcılık süresi ve parfümün türü belirlenir.
ESANS MİKTARINA GÖRE PARFÜM TÜRLERİ
EDC (Eau De Cologne)
İçeriğinde %10 ve altında saf parfüm esansı bulunan parfümlere EDC (Eau De Cologne) denir. EDC (Eau De Cologne) parfümlerin kalıcılık süresi en kısa olan parfüm türüdür.
EDT (Eau De Toilette)
İçeriğinde %15 ve üzerinde saf parfüm esansı bulunan parfümlere EDT (Eau De Toilette) denir. EDT (Eau De Toilette) parfümler, kalıcılık süresi bakımından günlük kullanım için tercih edilen parfüm türüdür.
EPD (Eau De Parfum)
İçeriğinde %25 ve üzerinde saf parfüm esansı bulunan parfümlere EPD (Eau De Parfum) denir. EPD (Eau De Parfum) parfümler, seri üretim parfümler içinde en uzun kalıcılık süresine sahip olan parfümlerdir.
ES (Edition Speciale) Parfüm
İçeriğinde %40 ve üzerinde saf parfüm esansı bulunan parfümlere ES (Edition Speciale) veya özel üretim parfümler denir. Özel üretim parfümler genellikle kişiye özel tasarlandığı için kokuları benzersizdir ve kalıcılık süresi, seri üretim parfümlerden daha uzundur.
Yapılacak parfümün kalıcılık süresi belirlendikten sonra esans, alkol yada alkol dışında seyreltici bileşenlerle karıştırılır. Oranlar belirlendikten sonra evde parfüm yapımı son derece kolay ve pratiktir.
Evde Parfüm Yapımı Alkolsüz
Evde alkolsüz parfüm yapımı için Optima Baz saf parfüm esansı ve mono propilen glikol karıştırılır. Mono proplen glikol aynen alkol gibi saf parfüm esanslarını seyreltmek için kullanılabilir. Yapılan karışıma efektör, emülgatör, fiksatör veya parfüm yapımında kullanılan farklı bir bileşen eklenmesine gerek yoktur. Mono propilen glikol oldukça geniş bir kullanım alanına sahiptir hatta gıda katkısı olarak bile sıklıkla kullanılır. Bu konuda bilgi edinmek için sitemizde yayınlanan Gıdada Propilen Glikol (PG) başlıklı makaleyi okuyabilirsiniz.
Parfüm yapımı için kalıcılık süresi belirlenir ve belirlenen süreye göre saf haldeki Optima Baz parfüm esansı seyreltilir. Seyreltme için alkol dışında bir bileşen kullanılması durumunda elde edilen karışım alkolsüz parfümdür. Saf haldeki Optimaz Baz parfüm esansı mono propilen glikol kullanılarak seyreltilebilir. Mono propilen glikol kullanılarak yapılan parfümlerin akışkanlığı düşük olduğu için spreylenmesi zor olabilir ve kumaş üzerinden su lekesine benzer bir leke bırakabilir, suda çözünen forma olduğu için yıkandığında tamamen çıkar ve kumaşa zarar vermez.
Alkolsüz Parfüm Yapımı Örnek Uygulamalar:
ALKOLSÜZ EDC (Eau De Cologne) PARFÜM YAPIMI
90 ml mono propilen glikol içine 10 ml Optima Baz saf parfüm esansı ilave edilerek karıştırılır. Toplamda 100 ml alkolsüz EDC (Eau De Cologne) parfüm elde edilir.
ALKOLSÜZ EDT (Eau De Toilette) PARFÜM YAPIMI
85 ml mono propilen glikol içine 15 ml Optima Baz saf parfüm esansı ilave edilerek karıştırılır. Toplamda 100 ml alkolsüz EDT (Eau De Toilette) parfüm elde edilir.
ALKOLSÜZ EPD (Eau De Parfum) PARFÜM YAPIMI
75 ml mono propilen glikol içine 25 ml Optima Baz saf parfüm esansı ilave edilerek karıştırılır. Toplamda 100 ml alkolsüz EPD (Eau De Parfum) parfüm elde edilir.
ALKOLSÜZ ES (Edition Speciale) PARFÜM YAPIMI
60 ml mono propilen glikol içine 40 ml Optima Baz saf parfüm esansı ilave edilerek karıştırılır. Toplamda 100 ml alkolsüz ES (Edition Speciale) parfüm elde edilir.
Evde Parfüm Yapımı Alkollü
Evde parfüm yapımı için en kolay ve pratik yol alkol kullanmaktır. Optima Baz parfüm esansları yüksek saflıkta ve yağ bazlıdır. Yağ bazlı yapıya sahip olan yağlar en iyi alkol içinde çözünür. Evde parfüm yapımı için sadece etil alkol ve Optima Baz saf parfüm esanslarının karıştırılması yeterlidir. Efektör, emülgatör, fiksatör veya parfüm yapımında kullanılan farklı bir bileşen eklenmesine gerek yoktur.
Alkollü Parfüm Yapımı Örnek Uygulamalar:
ALKOLLÜ EDC (Eau De Cologne) PARFÜM YAPIMI
90 ml alkol içine 10 ml Optima Baz saf parfüm esansı ilave edilerek karıştırılır. Toplamda 100 ml alkollü EDC (Eau De Cologne) parfüm elde edilir.
ALKOLLÜ EDT (Eau De Toilette) PARFÜM YAPIMI
85 ml alkol içine 15 ml Optima Baz saf parfüm esansı ilave edilerek karıştırılır. Toplamda 100 ml alkollü EDT (Eau De Toilette) parfüm elde edilir.
ALKOLLÜ EPD (Eau De Parfum) PARFÜM YAPIMI
75 ml alkol içine 25 ml Optima Baz saf parfüm esansı ilave edilerek karıştırılır. Toplamda 100 ml alkollü EPD (Eau De Parfum) parfüm elde edilir.
ALKOLLÜ ES (Edition Speciale) PARFÜM YAPIMI
60 ml alkol içine 40 ml Optima Baz saf parfüm esansı ilave edilerek karıştırılır. Toplamda 100 ml alkollü ES (Edition Speciale) parfüm elde edilir.
Evde En Kalıcı Parfüm Yapımı
Parfüm bir karışımdır. Karışımın içindeki esans miktarı arttıkça parfümdeki kalıcılık artar. En kalıcı parfüm saf parfüm esansıdır. Herhangi bir şekilde seyreltilmeden ve içine farklı bir bileşen eklenemeden esanslar direk olarak kullanılabilir ancak kullanım miktarına dikkat edilmelidir. Parfüm, genellikle spreyleme yapılarak kullanılır. 10 defa spreyleme (10 fıs) yaklaşık olarak 1 ml dir. 1 defa spreyleme (1 fıs) yaklaşık olarak 0,025 ml esans kullanımı anlamına gelir. Eğer parfüm yerine saf parfüm esansı kullanılacaksa spreyleme yerine damla boyutunda kullanılmalıdır. Damla boyutunda kullanılan saf esans hem alkol içermez hem de kalıcılığı bilinen tüm parfümlerden daha yüksektir. En kalıcı alkolsüz parfüm, saf parfüm esansıdır. Optima Baz parfüm esansları en yüksek saflık değerinde ve en kaliteli hammaddelerden üretildiği için en yüksek kalıcılığı sağlar. Optima Baz parfüm esanslarını sitemiz üzerinden inceleyerek sipariş verebilirsiniz.