Alkol içeren aromalar hakkında en detaylı bilgiyi bu yazıda bulacaksınız.
Bu yazıda
yapay aromalarda alkol kullanımı, taşıyıcı olarak alkol içeren aromaları ve
aromalardaki alkolün dini açıdan yorumlamalarını anlatmaya çalışacağız.
Yazıda
alıntı yapacağımız yerler bu formatta yazılacaktır.
Aromalarda Kullanılan Alkol Hangisi?
Alkol güçlü
bir çözücü olduğundan aromalarda alkol kullanılabilir. Ancak bu tüm aromalar
için geçerli değildir. Tüm aromalarda alkol kullanılacak diye bir şart yoktur.
Çocuğumuz,
gencimiz, yaşlımız yani hepimiz aslında çoğu zaman farkında olmadan aroma
kullanıyoruz. Hayatınızda meyve suyu içtiyseniz, dondurma yediyseniz, meyveli
soda içtiyseniz, paketli herhangi bir ürün yediyseniz (kraker, çikolata vs)
muhtemelen bu aromaları zaten tükettiniz. İçiniz rahat olsun, hepsi alkollü
değil. Alkollü olanları da sarhoşluk vermez ve alkol içeriği, üreticisi
tarafından çoğu zaman etiket üzerinde belirtilir ve asla sarhoşluk verecek
miktarlarda olmaz.
Alkol İçeren Aromalarda Çözücü Madde Olarak Alkol
Aroma verici
maddeler çoğu zaman o kadar güçlüdür ki, bunların kullanılabilmesi için
çözülmesi ve seyreltilmesi gerekir. Örneğin bir bardak süte 0,001 ml aroma
eklenecek dediğiniz zaman, pratikte bunu kimseye yaptıramazsınız. Bir ürünün
kullanılabilmesi için gerçek yaşama uyarlanabilmesi gerekir. Tüketiciye 1 çay
kaşığı veya 2 ml kullanın diyebilmeniz için bu aromaları başka bir maddede
seyreltmeniz gerekiyor. Bu seyreltme taşıyıcılarla sağlanıyor. Bunlardan biri
alkol, diğeri PG yani propilen glikol. Alkol en iyi taşıyıcısı olsa da genel
kullanım PG yani propilen glikolün kullanılmasıdır.
Ayrıca
aromalar genel olarak yağ bazlıdır. Yağ bazlı aromayı su bazlı aromaya dönüştürmek için de PG veya
alkol kullanılır. PG yani propilen glikol, alkol kadar güçlü bir çözücü
değildir. Bunu yağ bazlı herhangi bir aromayı, PG içine bir miktar
karıştırdığınızda yağın üstte kalmasını gözleyerek kendiniz de test edebilirsiniz.
Aynı yağ bazlı aromayı, alkol içine karıştırdığınızda aroma birkaç çalkalamada
tamamen homojenleşecektir.
Dolayısı ile
alkol daha güçlü bir çözücüdür ve aromalarda kullanılabilir.
Elinizdeki
aromanın yağ bazlı olduğundan şüphelenirseniz, önce suya sonra da pgye
ekleyerek test edin. PG'de de dağılmıyorsa aroma yağ bazlıdır. Solumaya uygun
değildir.
Sigaralarda Nem Tutucu / Çözücü Madde Olarak Propilen
Glikol
Virago
aromalarında, kokteyl aromaları hariç taşıyıcı olarak propilen glikol
kullanılmaktadır. Propilen glikol alkol değildir, birçok kaynakta
alkolmüş gibi açıklamalar var, ancak alkol değildir, bir alkol türevidir.
Bunları zaman içinde detaylı olarak ve kaynak göstererek açıklamaya
çalışacağız.
Aslında
Propilen Glikola yabancı değiliz. Sigaralarda kullanıldığından uzun zamandır
hayatımızda yer alıyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gıda ve
Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından yapılmış uyarıyı herkesin okumasında
fayda var,.
"Tütün
Kontrolü Kamuoyu Bilgilendirmesi" başlıklı yazıda kısaca şu bilgiler
veriliyor (PG'nin sadece tütündeki kullanımıyla ilgili cümleleri aldık, PG'nin
aşırı tüketimi, aynı diğer her şey gibi zararlıdır):
Propilen
glikol, ticari endüstride birçok kullanım alanı olan petrol yağı türevi bir
bileşiktir. Kokusuzdur ve belirli bir tat tarifi bulunmamaktadır.
Propilen
glikol sigarada, suyu tutarak tütünü nemli tutan böylece sigaranın kurumasını
önleyen “nem tutucu” olarak raporlanmıştır.
Propilen
glikol filtreye ya da tütüne eklenir ve bir sigarada kullanılan tütünün toplam
ağırlığının %2.4’ünü teşkil eder (AB’de üretilen ve satılan sigaralar için).
Propilen
glikolün bağımlılığı etkileyip etkilemediği yönünde bilgi sağlayacak mevcut bir
çalışma bulunmamaktadır. Ancak, propilen glikol dumanı daha az sert ve daha çok
tolere edilebilir yapmaya yardımcı olmaktadır. Böyle yaparak, tütün endüstrisi
sonunda tüketiciye daha cazip gelen ve daha kolay içimli, daha çekici ve daha
lezzetli sigara meydana getirir. Bu sigara içme alışkanlığını desteklemektedir
ve netice itibariyle sigara içenlerin sigara dumanındaki toksik maddelere daha
çok maruz kalmasına neden olmaktadır.
Aynı resmi
sitede sigarada kullanılan tüm bileşiklerin listesi de bulunur. Örneğin
sigaralarda yapıştırıcı olarak vinil alkol yani etanol de kullanılır. Sigarada
kullanılan tüm bileşiklerin listesini yukarıdaki kurumun web sitesinden
inceleyebilirsiniz.
Bu
durumda yapıştırıcı olarak kullanılan Vinil alkol nasıl bir alkol türeviyse ve
sigarayı alkollü yapmıyorsa, nemlendirici / çözücü olarak kullanılan propilen
glikol de sigaraları alkollü yapmaz.
Aromalarda
kullanılan alkolü kendi adımıza bu açıdan değerlendiriyoruz. Aromalarımızda PG
kullanılıyor, bu açıklamalar PG'nin de alkol olduğunu düşünen kişiler için
yazılmıştır.
Propilen
Glikolün Amerikan FDA tarafından "generally accepted as safe"
yani "genel olarak güvenli" sınıfında yer aldığını da belirtmek
isteriz. Ancak bir ürünün genel olarak güvenli olması, bu ürünü rahat rahat
tüketeceğimiz anlamına gelmiyor. Çok fazla tüketilmesinin belirli yan etkileri
olacaktır.
Pek çok kaynaktan
Propilen glikolün:
- Toksik yani zehirli olmayan
- Suda çözünen
- Güvenilir kabul edilen madde
listesinde
- Sentetik
- Kolay metabolize olan bir madde
olduğu teyit edilebilir.
Bunların
yanı sıra PG'nin fazla kullanımına ait riskler de söz konusudur ve hepsini
sitemizin blog kısmında sırası geldikçe yazmaya devam edeceğiz. Örneğin çocuk
merhemlerinde kullanımı kısıtlanmıştır.
Yalnızca Propilen Glikol hakkında araştırmaya dayanan detaylı biryazımızı okuyabilirsiniz. Yanlış bilinen pek çok konu hakkında
kanıta dayalı bilgiler verdik.
Dini Açıdan Görüşler
Şarabın
sirkeye dönüşmesi gibi, burada alkol sarhoşluk verici özelliklerini
kaybetmektedir. Dolayısıyla tüketilebilir, görüşü hakimdir. DİYANET tarafından
ise İnternetten şöyle bir açıklama bulunmuştur:
Bir gıda
maddesinde aromalardan gelen etil alkol miktarı ortalama %0,01
ile %0,4 arasındadır. Aroma yoluyla gıdaya katılmış olan bu alkol, pişirme
gibi bir işlem sonrasında yok olmuyor ya da % 0,03 oranının altına
düşmüyor ise bu ürünlerin kullanılması uygun olmaz. Helaller arasında
alternatifi bulunan ürünlerde, şüpheli şeylerden mümkün olduğunca sakınmak ve helalliğinde
kuşku olmayan ürünleri tercih etmek gerekir.
Mecmeu'l-fikhi'l-Islamî
Alkolün
necisliği maddi değil manevidir, bu sebeple alkol necis bir madde değildir. Tıp
alanında, kremlerde ve güzel kokularda -kolonya gibi- kullanılmasında bir
mahsur yoktur. Alternatifini bulmanın zor olduğu durumlarda, bunun (aromalarda)
çözücü madde olarak kullanılmasına bir mâni yoktur ve bunları tüketmek caizdir.
Ayrıca bu gıdaların üretim aşamasında alkolün büyük bir kısmı buharlaşmaktadır.
Türk Gıda Kodeksinde Aromalardaki Alkol İle İlgili
Maddeler
29/12/2011
tarihli ve 28157 üçüncü mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Aroma Vericiler ve
Aroma Verme Özelliği Taşıyan Gıda Bileşenleri Yönetmeliğinde Özel
Hükümler Madde 6 başlığı altında şu ibare yer almaktadır:
c) Distile alkollü içkiler ile ilgili gıda kodeksi hükümleri saklı kalmak koşuluyla, aroma vericilerin ve/veya aroma verme özelliği taşıyan gıda bileşenlerinin bazı bileşik gıdalara eklenmesi sonucunda, yapılarında doğal olarak bulunan bazı maddelerin eklendikleri bu gıdalarda bulunabilecek en yüksek miktarları EK-3 Bölüm B’deki listede yer almaktadır. Aksi belirtilmedikçe EK-3’te yer alan maddelerin en yüksek miktarları, gıdalara piyasaya arz edildiği haline uygulanır. Ancak sulandırmaya gerek duyulan kurutulmuş ve/veya konsantre edilmiş gıdalar için en yüksek miktarlar, üretici talimatına göre etikette beyan edilen kullanım talimatına göre hazırlanmış gıdaya en düşük seyreltme faktörü hesaba katılarak uygulanır.