Yapay Aromalar Nerelerde Kullanılır?
Yapay Aromalar Nerelerde Kullanılır?

Yapay aromalar nerelerde kullanılır sorusunun cevabını, Virago aromaları üzerinden vermeye çalışacağız.

Yapay aromalar, pek çok üründe kullanılmaktadır. Özellikle marketlerde satılan paketli ürünlerin büyük bir kısmı yapay veya doğal aroma içerir. Yapay ve doğal aromalar arasında fazla fark olmadığını, yalnızca alındıkları kaynakların farklı olduğunu ancak içindeki kimyasalların hemen hemen aynı olduğunu sitemizde defalarca dile getirdik. Özellikle "Doğal aromalar gerçekten doğal mı?" isimli yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

 

Bu yazıda, Türlerine Göre Yapay Aromalar Nerelerde Kullanılır? sorusunu, Virago aromalarından yola çıkarak cevaplamaya çalışacağız.

Yapay aromalar, marketlerden satın aldığınız çorbalarda, içeceklerde, hazır keklerde, dondurmalarda, sakızlarda, pek çok çikolatada, pasta reyonundaki pek çok yaş pastada, krakerlerde, makarna soslarında, tütün mamüllerinde hatta kahve ve çaylarda bulunuyor. Paketli ürünlerin içeriklerini okumanız yeterlidir. 

Uygarlığa paralel olarak gelişen teknolojilerin getirdiği değişik üretim teknikleri ve tüketici beğenisinin giderek değişmesi, bilinçlenmesi ve dünyamızın daralan gıda kaynaklarının zorlamasıyla farklı üretim yöntemleri gelişmiş ve gıdaların çeşitlilik kazanmasına yol açmıştır. Böylece gıdalara istenilen niteliklerin verilebilmesi için bunların yapılarına bazı özel katkıların ilavesi gerekli olmuştur. Bu özel maddeler günümüzde gıda endüstrisi ile uğraşan üreticiler tarafından amaçlı ve bilinçli olarak yasaların öngördüğü miktarlarda ve üretimin belirli aşamalarında kullanılmaktadır (Kaynak)

Aroma ürüne yalnızca koku vermez, tat (lezzet) da verir

İngilizcesi "flavour" olan aroma, bir ürünün aynı anda koku ve tat olarak verdiği nitelikler topluluğudur. Aroma bir ürünün kokuya ilişkin özellikleri olup, tüketimi sırasında ağzın gerisinde ve geniz boşluğundaki koku alma tomurcukları tarafından zapt edilen karakteristik ve hoşa giden kokuyu da temsil eder. Yani aroma, yalnızca koku vermez, ürüne tat yani lezzet de verir. Bu nedenle bazen "aroma verici" yerine "lezzet verici" ifadesi kullanılır.

Yapay aromalar hangi özellikleri taşımalı?

Aromaların tüketici sağlığına zararlı olmamaları, ürün içinde kolay ve tekdüze dağılabilmeleri, yönetmeliklerle izin verilen grupta yer almaları, dağıtım ve depolamadaki olumsuz koşullara dayanıklı olmaları ve ekonomik olmaları gerekmektedir.Kötü kalitede hammaddeyi veya işlem tekniği kullanımını maskelemek amacıyla uygulanmaları yasal değildir. Ancak, ilaç sanayiinde kullanılan acı bir hammaddenin tadını veya soyadan elde edilen ürünlerde soyanın lezzetini maskelemek amacıyla lezzet maddeleri yani aromalar kullanılabilmektedir. (Kaynak ALTUĞ, T., 2001)

Virago aromaları ev kullanımı içindir!

Zaman zaman pastane işletmecileri ve bazı gıda üretim şirketleri bizi aramakta ve bize toplu alım yapıp yapamayacaklarını sormaktadır. Her ne kadar bazı aromalarda bu mümkün olsa, çoğu aromamız için 250 ml üstü satış mümkün değildir. Bunun nedeni, ürünlerimizin 10, 50 ve 250 ml şişelerde dolumunun dışarıda yapılmasıdır.

Ofisimizde dolum yapılmamaktadır. Gıda Bakanlığına rapor veren, gıda üretim iznine sahip bir işletme tarafından dolumlar yapılır. Tüm etiketlerde bu dolum firmasının işletme numarası yazılıdır. Direkt firma ile bağlantıya geçebilirsiniz. Dolum firmasına ait fotoğrafları yakında siteye ekleyeceğiz.

Yapay Aromalarda Hangi Maddeler Ne İş Yarar?

  • Aset Aldehit (Acet aldehyde): Renksiz, uçucu, yanıcı bir sıvıdır. Keskin, acımsı,etrafa yayılan etkin kokuludur. Alkolsüz içeceklerde, dondurmalarda, şekerlemelerde ve fırıncılık ürünlerinde kullanılır.
  • Asetoin (Acetione): Sarı renkli bir sıvıdır. Hoşa giden tereyağına benzer tat ve kokudadır. Aset aldehitin kullanıldığı yerlere ek olarak jelatin ve pudinglerde ve margarinlerde kullanılır.
  • Allil Sinnomat (Allyl cinnomate): Şeftali veya kayısı benzeri aromalıdır. Alkolsüz içeceklerde, dondurmalarda, şekerlemelerde ve fırıncılık ürünlerinde kullanılır.
  • Allil Sikloheksan bütirat. (Allyl cyclohexore butyrote): Renksiz bir sıvıdır. Ananas tat ve kokusundadır. Alkolsüz içeceklerde, dondurmalarda, şekerlemelerde ve fırıncılık ürünlerinde kullanılır.
  • Allil disalfür (Allyl disulfide): Sıvı haldedir. Sarımsak kokusundadır. En çok çeşni maddelerinde ve etlerde kullanılır.
  • Amilsinnamaldehit dimetil asetat: Sarı renkli stabil bir sıvıdır. Çiçek kokulu, daha çok yasemine benzer tat ve kokudadır.  Alkolsüz içeceklerde, dondurmalarda, şekerlemelerde ve fırıncılık ürünlerinde kullanılır.
  • Anizil propiyonat (Anisyl propianote): Rayihalı, meyvemsi bir tatta (kiraz, şeftali).  Alkolsüz içeceklerde, dondurmalarda, şekerlemelerde, jelatin ve pudinglerde ve fırıncılık ürünlerinde kullanılır.
  • Benzoldehit (Benzoldhyde): Renksiz bir sıvıdır. Acıbadem tat ve kokusundadır. Alkolsüz içeceklerde, alkollü içeceklerde, dondurmalarda, şekerlemelerde, jelatin ve pudinglerde, sakız üretiminde ve fırıncılık ürünlerinde kullanılır.
  • Benzil Butirat (Benzyl butyrate): Renksiz bir sıvıdır. Tipik meyve (kayısı) kokusunda, tatlı, armuda benzer tattadır. Alkolsüz içeceklerde, dondurmalarda, şekerlemelerde, jelatin ve pudinglerde, sakız üretiminde ve fırıncılık ürünlerinde kullanılır.
  • Sinnomil izovelerat (cinnamyl isovalerote): Güle benzer kokuda, elma tadındadır. Alkolsüz içeceklerde, dondurmalarda, şekerlemelerde, jelatin ve pudinglerde, sakız üretiminde ve fırıncılık ürünlerinde kullanılır.
  • Sitrol (Citral): Kuvvetli hissedilir, limon kokusunda, karakteristik “acımsı-tatlı” bir tatta akışkan bir sıvıdır. Alkolsüz içeceklerde, dondurmalarda, şekerlemelerde, sakız üretiminde ve fırıncılık ürünlerinde kullanılır.
  • Sitronelil valerat (Citronellyl valerate): Tipik gül rayihalı, bala benzer koku ve tattadır. Alkolsüz içeceklerde, dondurmalarda, şekerlemelerde ve fırıncılık ürünlerinde kullanılır.
  • Dimetilasetofenan: Nane veya çiçek kokulu, tatlı bir sıvıdır. Alkolsüz içeceklerde, alkollü içeceklerde, dondurmalarda, şekerlemelerde ve fırıncılık ürünlerinde kullanılır.
  • Etilbenzil butirat: Çiçek ve meyve kokusunda, özellikle yasemin ve kayısı kokusu hakim olup, tatlı erik tadındadır. Alkolsüz içeceklerde, dondurmalarda, şekerlemelerde ve fırıncılık ürünlerinde kullanılır.
  • Geranil asetat: Hoşa giden gül veya lavantayı andıran çiçek kokusunda, yanık tatta, derişimine bağlı olarak acımsı veya tatlımsı özellik gösterir. Alkolsüz içeceklerde, dondurmalarda, şekerlemelerde, sakız üretiminde, şuruplarda ve fırıncılık ürünlerinde kullanılır.
  • Heksil butirat: Meyve (kayısı) kokusunda, ananası andıran tattadır. Alkolsüz içeceklerde, dondurmalarda, şekerlemelerde ve fırıncılık ürünlerinde kullanılır.
  • İzobütil izobütirat: Ananası andıran tat ve kokudadır.  Alkolsüz içeceklerde, alkollü içeceklerde, dondurmalarda, şekerlemelerde, jelatin ve pudinglerde ve fırıncılık ürünlerinde kullanılır.
  • Linalil Format: Meyvemsi, çiçeğimsi (gül) özellikle bergomat kokusunda, bitter-tatlımsı bir aromadır. Alkolsüz içeceklerde, dondurmalarda, şekerlemelerde, ciklet üretiminde ve fırıncılık ürünlerinde kullanılır.
  • Metilbenzil bütirat: Meyvemsi, çiçeğimsi yasemine benzer kokuda, kayısı ve elma benzeri tattadır. Alkolsüz içeceklerde, dondurmalarda, şekerlemelerde ve fırıncılık ürünlerinde kullanılır.
  • Undesil Alkol: Çiçeğimsi, sitruslara benzer kokuda, yağımsı tatta bir sıvıdır. Alkolsüz içeceklerde, dondurmalarda, şekerlemelerde ve fırıncılık ürünlerinde kullanılır.

Virago suda çözünen aromalar nerelerde ve nasıl kullanılır?

Suda çözünen Virago aromalarının kullanım alanı oldukça geniştir. Aroma molekülleri propilen glikol ile taşınır yani alkol içermez.

Neredeyse tüm kokteyllerde, içeceklerde, sıvı ağırlıklı pastane ürünlerinde bu aromalar kullanılabilir. Suda çözündükleri için solumaya uygundur. Yani nargile gibi solumaya yönelik tütün cihazlarında kullanılabilirler.

Yağda çözünen aromalara göre bir miktar daha güçlüdürler (flash point değerleri +10-20). Puding, kek gibi pastane ürünlerinde kullanacaksanız aynı yağda çözünen aromalar gibi binde 2-3 arasında kullanın. Aromayı önce suda çözün sonra süte ekleyin. Suda çözünen aromalar ne kadar güçlü olsalar da pastane ve fırıncılık ürünlerinde, yağda çözünen aroma kullanmanız daha mantıklıdır.

 

Virago yağda çözünen aromalar nerelerde ve nasıl kullanılır?

Gıda endüstrisinin önemli bir dalı olan unlu mamuller sektöründe ekmek, hamur işleri, bisküvi, kurabiye, kraker, pasta ve keklerde kullanılabilir.

Yalnızca pastane ve fırıncılık değil, aynı zamanda kokteyllerde de bu aromalar gayet güzel çalışır. Şöyle ki Virago Damla Sakızı ve Hindistan Cevizi aromaları, genellikle Virago anason yağı alanlar tarafından beraber satın alınıyor. Virago Çilek, Şeftali, Portakal, Muz, Limon, Ananas ve Kiraz aromaları kokteyl aromalarında ve özellikle meyve likörü yapacaklar tarafından satın alınıyor.

Sütle yapılan içeceklerde ise Virago Süt, Latte, Badem, Bavyera Kreması, Vanilyalı Kahve ve Kahve aromaları satın alan müşterilerimiz var.

Evde dondurma yapacaksanız Virago vanilya aromasını ve Bavyera kreması aromasını ekip olarak önerebiliriz.

Antep fıstığı ve badem gibi çerez aromaları, tahmin ediyoruz ki fırıncılık ürünlerinde kullanım için satın alınıyor.

Virago kokteyl aromaları nerelerde ve nasıl kullanılır?

Kokteyl aromalarında genellikle taşıyıcı olarak gıdai alkol kullanılır. Bu durum Virago kokteyl aromaları için de geçerlidir. Yağda ve suda çözünen aromalarımızda taşıyıcı olarak propilen glikol kullanılır yani kesinlikle alkol içermezler ancak kokteyl aromalarımız kullanıldığında eser miktarda olsa dahi alkol içerir.

Unlu Mamüllerde Yapay Aroma Kullanımı

Gıda endüstrisinin önemli bir dalı olan unlu mamuller;

ekmek, tatlı maya hamur işleri, bisküvi, kurabiye, kraker, pasta ve kekleri içermektedir. Bazı aromaların pişirme işleminden önce hamura katılması, uçucu maddelerde kayıplara ve lezzet değişimine neden olmaktadır. Isı ile lezzet maddesi kaybını önlemek amacıyla yağ bazlı (yani yağda çözünen) aromaların kullanılması gerekmektedir.

Sıvı aromaların propilen glikol gibi uçucu olmayan çözgenlerle kullanılması, yüksek ısılarda aromanın gücünü bir miktar koruyabilir ancak genel olarak unlu mamüllerde yağda çözünen aromaları kullanmalısınız.