Yapay
aromalar nerelerde kullanılır sorusunun cevabını, Virago aromaları üzerinden
vermeye çalışacağız.
Yapay
aromalar, pek çok
üründe kullanılmaktadır. Özellikle marketlerde satılan paketli ürünlerin
büyük bir kısmı yapay veya doğal aroma içerir. Yapay ve doğal aromalar
arasında fazla fark olmadığını, yalnızca alındıkları kaynakların farklı
olduğunu ancak içindeki kimyasalların hemen hemen aynı olduğunu sitemizde
defalarca dile getirdik. Özellikle "Doğal aromalar gerçekten doğal mı?"
isimli yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
Bu yazıda, Türlerine
Göre Yapay Aromalar Nerelerde Kullanılır? sorusunu, Virago aromalarından
yola çıkarak cevaplamaya çalışacağız.
Yapay
aromalar, marketlerden satın aldığınız çorbalarda, içeceklerde, hazır keklerde,
dondurmalarda, sakızlarda, pek çok çikolatada, pasta reyonundaki pek çok yaş
pastada, krakerlerde, makarna soslarında, tütün mamüllerinde hatta kahve ve
çaylarda bulunuyor. Paketli ürünlerin içeriklerini okumanız yeterlidir.
Uygarlığa
paralel olarak gelişen teknolojilerin getirdiği değişik üretim teknikleri ve
tüketici beğenisinin giderek değişmesi, bilinçlenmesi ve dünyamızın daralan
gıda kaynaklarının zorlamasıyla farklı üretim yöntemleri gelişmiş ve gıdaların
çeşitlilik kazanmasına yol açmıştır. Böylece gıdalara istenilen niteliklerin
verilebilmesi için bunların yapılarına bazı özel katkıların ilavesi gerekli
olmuştur. Bu özel maddeler günümüzde gıda endüstrisi ile uğraşan üreticiler
tarafından amaçlı ve bilinçli olarak yasaların öngördüğü miktarlarda ve
üretimin belirli aşamalarında kullanılmaktadır (Kaynak)
Aroma ürüne yalnızca koku vermez, tat (lezzet) da
verir
İngilizcesi
"flavour" olan aroma, bir ürünün aynı anda koku ve tat olarak
verdiği nitelikler topluluğudur. Aroma bir ürünün kokuya ilişkin
özellikleri olup, tüketimi sırasında ağzın gerisinde ve geniz boşluğundaki koku
alma tomurcukları tarafından zapt edilen karakteristik ve hoşa giden kokuyu da
temsil eder. Yani aroma, yalnızca koku vermez, ürüne tat yani lezzet de verir.
Bu nedenle bazen "aroma verici" yerine "lezzet verici"
ifadesi kullanılır.
Yapay aromalar hangi özellikleri taşımalı?
Aromaların
tüketici sağlığına zararlı olmamaları, ürün içinde kolay ve tekdüze
dağılabilmeleri, yönetmeliklerle izin verilen grupta yer almaları, dağıtım
ve depolamadaki olumsuz koşullara dayanıklı olmaları ve ekonomik olmaları
gerekmektedir.Kötü kalitede hammaddeyi veya işlem tekniği kullanımını
maskelemek amacıyla uygulanmaları yasal değildir. Ancak, ilaç sanayiinde
kullanılan acı bir hammaddenin tadını veya soyadan elde edilen ürünlerde
soyanın lezzetini maskelemek amacıyla lezzet maddeleri yani aromalar
kullanılabilmektedir. (Kaynak ALTUĞ, T., 2001)
Virago aromaları ev kullanımı içindir!
Zaman zaman
pastane işletmecileri ve bazı gıda üretim şirketleri bizi aramakta ve bize
toplu alım yapıp yapamayacaklarını sormaktadır. Her ne kadar bazı aromalarda bu
mümkün olsa, çoğu aromamız için 250 ml üstü satış mümkün değildir. Bunun
nedeni, ürünlerimizin 10, 50 ve 250 ml şişelerde dolumunun dışarıda
yapılmasıdır.
Ofisimizde
dolum yapılmamaktadır. Gıda Bakanlığına rapor veren, gıda üretim iznine sahip
bir işletme tarafından dolumlar yapılır. Tüm etiketlerde bu dolum firmasının
işletme numarası yazılıdır. Direkt firma ile bağlantıya geçebilirsiniz. Dolum
firmasına ait fotoğrafları yakında siteye ekleyeceğiz.
Yapay Aromalarda Hangi Maddeler Ne İş Yarar?
- Aset Aldehit (Acet aldehyde): Renksiz, uçucu, yanıcı
bir sıvıdır. Keskin, acımsı,etrafa yayılan etkin kokuludur. Alkolsüz
içeceklerde, dondurmalarda, şekerlemelerde ve fırıncılık ürünlerinde
kullanılır.
- Asetoin (Acetione): Sarı renkli bir sıvıdır.
Hoşa giden tereyağına benzer tat ve kokudadır. Aset aldehitin kullanıldığı
yerlere ek olarak jelatin ve pudinglerde ve margarinlerde kullanılır.
- Allil Sinnomat (Allyl
cinnomate): Şeftali
veya kayısı benzeri aromalıdır. Alkolsüz içeceklerde, dondurmalarda,
şekerlemelerde ve fırıncılık ürünlerinde kullanılır.
- Allil Sikloheksan bütirat.
(Allyl cyclohexore butyrote): Renksiz bir sıvıdır. Ananas tat ve
kokusundadır. Alkolsüz içeceklerde, dondurmalarda, şekerlemelerde ve
fırıncılık ürünlerinde kullanılır.
- Allil disalfür (Allyl
disulfide): Sıvı
haldedir. Sarımsak kokusundadır. En çok çeşni maddelerinde ve etlerde
kullanılır.
- Amilsinnamaldehit dimetil
asetat: Sarı
renkli stabil bir sıvıdır. Çiçek kokulu, daha çok yasemine benzer tat ve
kokudadır. Alkolsüz içeceklerde, dondurmalarda, şekerlemelerde
ve fırıncılık ürünlerinde kullanılır.
- Anizil propiyonat (Anisyl
propianote): Rayihalı,
meyvemsi bir tatta (kiraz, şeftali). Alkolsüz içeceklerde,
dondurmalarda, şekerlemelerde, jelatin ve pudinglerde ve fırıncılık
ürünlerinde kullanılır.
- Benzoldehit (Benzoldhyde): Renksiz bir sıvıdır.
Acıbadem tat ve kokusundadır. Alkolsüz içeceklerde, alkollü
içeceklerde, dondurmalarda, şekerlemelerde, jelatin ve pudinglerde, sakız
üretiminde ve fırıncılık ürünlerinde kullanılır.
- Benzil Butirat (Benzyl
butyrate): Renksiz
bir sıvıdır. Tipik meyve (kayısı) kokusunda, tatlı, armuda
benzer tattadır. Alkolsüz içeceklerde, dondurmalarda, şekerlemelerde,
jelatin ve pudinglerde, sakız üretiminde ve fırıncılık ürünlerinde
kullanılır.
- Sinnomil
izovelerat (cinnamyl isovalerote): Güle benzer kokuda, elma tadındadır. Alkolsüz
içeceklerde, dondurmalarda, şekerlemelerde, jelatin ve pudinglerde, sakız
üretiminde ve fırıncılık ürünlerinde kullanılır.
- Sitrol (Citral): Kuvvetli hissedilir, limon
kokusunda, karakteristik “acımsı-tatlı” bir tatta akışkan bir
sıvıdır. Alkolsüz içeceklerde, dondurmalarda, şekerlemelerde, sakız
üretiminde ve fırıncılık ürünlerinde kullanılır.
- Sitronelil valerat (Citronellyl
valerate): Tipik
gül rayihalı, bala benzer koku ve tattadır. Alkolsüz içeceklerde,
dondurmalarda, şekerlemelerde ve fırıncılık ürünlerinde kullanılır.
- Dimetilasetofenan: Nane veya çiçek kokulu, tatlı
bir sıvıdır. Alkolsüz içeceklerde, alkollü içeceklerde,
dondurmalarda, şekerlemelerde ve fırıncılık ürünlerinde kullanılır.
- Etilbenzil butirat: Çiçek ve meyve kokusunda,
özellikle yasemin ve kayısı kokusu hakim olup, tatlı erik
tadındadır. Alkolsüz içeceklerde, dondurmalarda, şekerlemelerde ve
fırıncılık ürünlerinde kullanılır.
- Geranil asetat: Hoşa giden gül veya lavantayı
andıran çiçek kokusunda, yanık tatta, derişimine bağlı olarak acımsı veya
tatlımsı özellik gösterir. Alkolsüz içeceklerde, dondurmalarda,
şekerlemelerde, sakız üretiminde, şuruplarda ve fırıncılık ürünlerinde
kullanılır.
- Heksil butirat: Meyve (kayısı) kokusunda,
ananası andıran tattadır. Alkolsüz içeceklerde, dondurmalarda, şekerlemelerde
ve fırıncılık ürünlerinde kullanılır.
- İzobütil izobütirat: Ananası andıran tat ve
kokudadır. Alkolsüz içeceklerde, alkollü içeceklerde, dondurmalarda,
şekerlemelerde, jelatin ve pudinglerde ve fırıncılık ürünlerinde
kullanılır.
- Linalil Format: Meyvemsi, çiçeğimsi (gül)
özellikle bergomat kokusunda, bitter-tatlımsı bir aromadır. Alkolsüz
içeceklerde, dondurmalarda, şekerlemelerde, ciklet üretiminde ve
fırıncılık ürünlerinde kullanılır.
- Metilbenzil bütirat: Meyvemsi, çiçeğimsi
yasemine benzer kokuda, kayısı ve elma benzeri
tattadır. Alkolsüz içeceklerde, dondurmalarda, şekerlemelerde ve
fırıncılık ürünlerinde kullanılır.
- Undesil Alkol: Çiçeğimsi, sitruslara
benzer kokuda, yağımsı tatta bir sıvıdır. Alkolsüz içeceklerde,
dondurmalarda, şekerlemelerde ve fırıncılık ürünlerinde kullanılır.
Virago suda çözünen aromalar nerelerde ve nasıl
kullanılır?
Suda çözünen
Virago aromalarının kullanım alanı oldukça geniştir. Aroma molekülleri propilen
glikol ile taşınır yani alkol içermez.
Neredeyse
tüm kokteyllerde, içeceklerde, sıvı ağırlıklı pastane ürünlerinde bu aromalar
kullanılabilir. Suda çözündükleri için solumaya uygundur. Yani nargile gibi
solumaya yönelik tütün cihazlarında kullanılabilirler.
Yağda
çözünen aromalara göre bir miktar daha güçlüdürler (flash point değerleri
+10-20). Puding, kek gibi pastane ürünlerinde kullanacaksanız aynı yağda
çözünen aromalar gibi binde 2-3 arasında kullanın. Aromayı önce suda çözün
sonra süte ekleyin. Suda çözünen aromalar ne kadar güçlü olsalar da pastane ve
fırıncılık ürünlerinde, yağda çözünen aroma kullanmanız daha mantıklıdır.
Virago yağda çözünen aromalar nerelerde ve nasıl
kullanılır?
Gıda
endüstrisinin önemli bir dalı olan unlu mamuller sektöründe ekmek, hamur
işleri, bisküvi, kurabiye, kraker, pasta ve keklerde kullanılabilir.
Yalnızca
pastane ve fırıncılık değil, aynı zamanda kokteyllerde de bu aromalar gayet
güzel çalışır. Şöyle ki Virago Damla Sakızı ve Hindistan Cevizi aromaları,
genellikle Virago anason yağı alanlar tarafından beraber satın alınıyor. Virago
Çilek, Şeftali, Portakal, Muz, Limon, Ananas ve Kiraz aromaları kokteyl
aromalarında ve özellikle meyve likörü yapacaklar tarafından satın alınıyor.
Sütle
yapılan içeceklerde ise Virago Süt, Latte, Badem, Bavyera Kreması, Vanilyalı
Kahve ve Kahve aromaları satın alan müşterilerimiz var.
Evde
dondurma yapacaksanız Virago vanilya aromasını ve Bavyera kreması aromasını
ekip olarak önerebiliriz.
Antep
fıstığı ve badem gibi çerez aromaları, tahmin ediyoruz ki fırıncılık
ürünlerinde kullanım için satın alınıyor.
Virago kokteyl aromaları nerelerde ve nasıl kullanılır?
Kokteyl
aromalarında genellikle taşıyıcı olarak gıdai alkol kullanılır. Bu durum Virago
kokteyl aromaları için de geçerlidir. Yağda ve suda çözünen aromalarımızda taşıyıcı
olarak propilen glikol kullanılır yani kesinlikle alkol içermezler ancak
kokteyl aromalarımız kullanıldığında eser miktarda olsa dahi alkol içerir.
Unlu Mamüllerde Yapay Aroma Kullanımı
Gıda
endüstrisinin önemli bir dalı olan unlu mamuller;
ekmek,
tatlı maya hamur işleri, bisküvi, kurabiye, kraker, pasta ve kekleri içermektedir.
Bazı aromaların pişirme işleminden önce hamura katılması, uçucu maddelerde
kayıplara ve lezzet değişimine neden olmaktadır. Isı ile lezzet maddesi kaybını
önlemek amacıyla yağ bazlı (yani yağda çözünen) aromaların kullanılması
gerekmektedir.
Sıvı aromaların propilen glikol gibi uçucu olmayan çözgenlerle kullanılması, yüksek ısılarda aromanın gücünü bir miktar koruyabilir ancak genel olarak unlu mamüllerde yağda çözünen aromaları kullanmalısınız.