Emülgatör,
yapay aroma satışı yapan şirketlere en çok sorulan şeylerden biridir.
Bu yazı,
Virago şirketinin genel hedef kitlesine çok uygun olmayabilir çünkü biz Türkiye
için son kullanıcıların beğenisine odaklıyız. Ancak henüz tonajlı alım
yapmayacak olan küçük işletme sahipleri (zincir mağazalar açmamış pastahaneler
vb) bu yazıdan yararlanabilir. Büyük ölçekli şirketler tonajlı alım
yapacaklarından bizim seçilmiş aromalarımız onlara pahalı gelebilir.
Yazıda yağ bazlı aromalar ve emülgatörleri inceledik.
Yağ Bazlı aromaların nasıl üretildiğini ve nasılkullanıldığını daha önce detaylı bir şekilde anlatmıştık. Karışımda
nihai ürün yağ ise, yağ bazlı aroma kullanmak daha mantıklıdır.
Emülgatörlerle
ilgili kısa ve net açıklama ise Hollanda Wageningen Üniversitesi
tarafından hazırlanan site Türkçe'ye çevrilmiştir.
Emülgatörler nedir ve ne amaçla kullanılır?
Emülgatör,
emülsiyon yapıcı anlamına gelir. Emulsiyonlar istikrarsız yapılardır,
kendiliğinden oluşmazlar. Bir emulsiyonu oluşturmak için gerekli enerji
çalkalama, karıştırma, püskürtme ve homojenleştiriciler ile sağlanır.
Emülgatör, emülsiyon yapıcı KATKI MADDESİDİR.
Emülgatörler,
yağın ve suyun iyi bir şekilde birbirine karışmasını sağlayan moleküllerdir. Bu
molekülün bir ucu yağı seven (hidrophobic) diğeri suyu seven (hidrophilic)
özelliktedir. Kullanıldıklarında kararlı, homojen ve topaksız bir emülsiyon
meydana getirirler.
Eski
Yunanlılar, balmumunun emülgatör etkisini kozmetik ürünlerde
kullanmışlardı ve yumurta sarısı 19. yüzyıl başlarında muhtemelen gıda
üretiminde kullanılan ilk emülgatördü. Yumurta sarısının oldukça kısa süren
kararlığından dolayı, imalatçılar 1920' lerden bu yana önemli bir gıda ürünü
olan soya fasulyesinden elde edilen lesitini daha çok tercih
etmişlerdir. Fakat emülgatörler için ani ve önemli gelişme bundan 10 yıl sonra,
yağ asit türevleri (mono- ve di-gliseritler) ortaya çıkarıldığında yaşandı.
1936 yılında emülgatörlerin dondurma üretiminde kullanımları patent aldı.
YUMURTA SARISI BİLİNEN EN ESKİ
EMÜLGATÖRDÜR!
Emülgatörler nerede kullanılır?
Emülgatörler
gıda katkı maddeleri, margarin, mayonez, kremalı soslar, şeker (bonbon),
işlenmiş paketli gıdalar, şekerlemeler ve fırın ürünleri gibi birçok gıda
ürününün imalatında kullanılır. Linkini verdiğimiz yazıda emülgatörlerin ekmek,
çikolata, dondurma, margarin ve işlenmiş et üretiminde nasıl kullanıldığı
anlatılmaktadır.
Emülgatör kullanım oranı
Aynı
aromalar gibi emülgatörlerin de belirli kullanım oranı vardır. Kullanılacağı
gıdaya göre kullanım oranı farklılık gösterir. Yukarıdaki kaynakta ekmek ve
çikolatada %0,5 (binde 5) oranınında kullanılması önerilmiştir.
Emülgatörler de doğal veya yapay olabilir
Emülgatörler
ya saflaştırılmış doğal ürünlerdir ya da doğal ürünleri çok benzeyen kimyasal
yapıya sahip sentetik kimyasallardır.
Tıpkı diğer
gıda katkı maddeleri gibi emülgatörler de güvenlik değerlendirmeleri, onay,
kullanım ve etiketleme açısından Avrupa Birliği yönetmeliğine (Avrupa Parlamentosu
ve Konsül'ün 20 Şubat 1995 tarih ve 95/2/EC nolu renklendiriciler ve
tatlandırıcılar haricindeki gıda katkı maddeleri direktifi) tabidir. Bu
yönetmelikler; gıdaya eklenen tüm katkı maddelerinin ya isminin ya da
E-numarasının gıda ambalajı üzerinde belirtilmesini istemektedir.
Gıda
emülgatörleri için ana maddeler; nebâtî ve hayvan yağlarından elde edilen yağ
asidi ve bunların tuzları, ayrıca gliserin ve diğer tabiî yenilir yağ asitleri
ve bunların tuzları, sodyum hidratlar ve poli-oksi bileşimleridir. E322
Lesitin, E470 Mono ve digliserid ve E495’e kadar isimleri geçen katkı
maddeleri; homojenleştirici, stabilizatör, emülsiyon yapıcı, yani “Emülgatör”
olarak kullanılan katkı maddeleridir (İslam ve İhsan adlı siteden alınmıştır).
Daha fazla
bilgi için:
- Directive 95/2/EC of the
European Parliament and the Council of 20 February 1995 on Food Additives
other than Colours and Sweeteners
- Hasenhuettl G E & Hartel R
W (eds): Food Emulsifiers and Their Applications, Culinary and Hospitality
Industry Publications Services
Yağ Bazlı aroma mı emülgatör mü?
Görüldüğü
gibi ikisinin kullanım alanı farklıdır. Birisi aroma vericidir diğeri ise
maddelerin homojen karışmasını sağlayan moleküler bir bileşiktir. Bu soru pek
mantıklı olmasa da nadiren müşterilerimizden bu tip bir soru geldiği için
konuyu kısaca özetlemek istedik.
Yağ bazlı aroma, aroma vericidir. Emülgatör ise katkı maddesidir. Verdiğimiz linkte gıdada katkı maddeleri ve renklendiriciler detaylı olarak anlatılmıştır.