Tereyağı Aroması
Tereyağı Aroması

Tereyağı aroması orijinal tereyağı tadını, kokusunu ve karakteristik özelliklerini, ilave edildiği karışımlara verebilen gıda katkısıdır. Aromalı tereyağı üretiminde dengeleyici ve destekleyici olarak kullanılabildiği gibi tereyağının tadını ve kokusunu arttırmak için ve tereyağı tadının istendiği tüm gıdalarda kullanılabilmektedir.

Tereyağı aroması; unlu mamullerde, sulu/katı yemeklerde, çorbalarda, çikolatalarda, şekerlemelerde, aromalı tereyağı üretiminde ve tereyağı tadının ve kokusunun istendiği tüm gıdalarda kullanılabilmektedir. Virago Tereyağı aromaları yüksek ısı dayanımına sahip oldukları için aynı zamanda kızartmalarda ve fırın yemeklerinde de kullanılabilir. 

Tereyağı Aroması Nasıl Kullanılır

Tereyağı aroması, yemeklerde kullanılan yağların içine ilave edilerek kullanılır. 1 Litre/Kg için 6 ml ile 10 ml arası kullanım dozajı önerilmektedir. Bu miktar kullanıcı tercihine göre arttırılıp azaltılabilir. Kullanılacak olan yağın içine ilave edilen aromanın homojen olarak karışması çok önemlidir. Bu noktada homojen karışım elde edebilmek için en iyi seçenek sıvı yağın içine aroma ilave edilerek çalkalanmasıdır. Yağ bazlı olan aroma, sıvı yağ içinde kolaylıkla homojen olarak karışacağı için en yüksek verim sıvı yağlarla yada eritilerek sıvı forma getirilmiş olan yağlarla elde edilebilir. 

Katı yağlarda aromanın homojen olarak karışabilmesi için mikserle karılması yada yoğrulması gerekir. İlave edilen aroma katı yağın içinde homojen olarak karışana kadar yoğurma yada karma işlemi yapılmalıdır aksi takdirde katı yağın bir bölümünde biriken aroma katı yağın tamamına etki edemeyeceği için aromadan verim alınamaz. 

Sütlü Tatlılarda Tereyağı Aroması Nasıl Kullanılır

Sütlü tatlılarda tereyağı aroması, kullanılacak olan sütün içine ilave edilerek kullanılır. Aroma ilave edilen süt çalkalanarak homojen bir karışım elde edilir. Sütlü tatlılarda 1 litre süt içine 1 ml konsantre aroma ilave edilmesi yeterlidir. Sonrasında elde edilen aromalı süt kullanılarak standart tariflerde sütlü tatlılar yapılır. 

Kızartmalarda ve Fırın Yemeklerinde Tereyağı Aroması Nasıl Kullanılır

1 litre sıvı kızartma yağının içine 3 ml konsantre aroma ilave edilerek çalkalanır ve homojen karışım elde edilir. Elde edilen aromalı yağ ile kızartma yapılabilir. Virago Tereyağı Aromaları yüksek ısılara dayanabildiği için kızartmalarda kullanılabilir. Gerçek tereyağının dayanabildiği ısı 150 derecedir, kızartma yağları genellikle 170 ile 200 derece aralığındadır. Bu ısıya dayanabilen aromalar kullanılarak yapılan kızartmalarda aroma son derece net hissedilebilir. 

Fırın yemeklerinde de benzeri durum söz konusudur. Fırın yemekleri genellikle 180 derece ve üzerinde pişirilir. Tereyağının dayanabileceği ısı 150 derece olduğu için fırın yemeklerinde tereyağı aroması rahatlıkla kullanılabilir. Elde edilen nihai üründe aroma son derece net hissedilebilir. 

Tereyağı Aromalı Yağ Üretiminde Tereyağı Aroması Nasıl Kullanılır

Tereyağı aromalı yağlar ülkemizde uzun süredir market raflarında bulunmaktadır. Temelde bitkisel kökenli yani nebati yağ olarak adlandırılan bu yağların içine aroma ilave edilerek tereyağı tadı ve kokusu verilmektedir. Tereyağı aromalı bu yağlar özellikle vegan beslenme sistemini tercih edenler tarafından tercih edilmektedir. Renk, tat ve koku için yasal çerçevede belirlenmiş oranlarda gıda katkıları kullanılabilir. Bu gıda katılarından biride tereyağı aromasıdır. Bu konuda daha detaylı bilgi Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği içinde yer almaktadır. 

Tereyağı aroması sadece katı bitkisel (nebati) yağlara değil aynı zamanda bitkisel sıvı yağlara da ilave edilebilmektedir. Tercih edilen yağ türünün katı yada sıvı olmasının herhangi bir farkı olmadan her tür yağın içine tereyağı aroması ilave edilerek gıdalarda kullanılabilir. 

Unlu Mamullerde Tereyağı Aroması Kullanımı 

Tereyağı tadının ve kokusunun en çok istendiği ürün gruplarından biride unlu mamullerdir. Kullanılan tereyağının daha belirgin şekilde hissedilmesi için tereyağının tat ve koku gücünün arttırılması gerekir. Bu noktada daha fazla tereyağı kullanmak yerine tereyağı aroması kullanılabilmektedir. Kullanılacak olan yağının eritilerek sıvı forma getirilmesi ve miktarına göre önerilen dozajda aroma eklenmesi gerekmektedir. İkinci yöntem olarak aromanın sıvı yağ içine eklenerek kullanılmasıdır. Aromalar genellikle sıvı formda oldukları için sıvı formdaki tereyağıyla homojen karışım elde edilebilmektedir.

Vegan beslenme sistemine uygun olarak unlu mamullerde aroma kullanımı için bitkisel kökenli sıvı sağların içine tereyağı aroması ilave edilerek kullanılabilir. Bitkisel kökenli sıvı yağların içine, hayvansal içeriğe sahip olmayan doğal ve doğala özdeş bileşenler içerek tereyağı aroması ilave edilerek yapılan unlu mamuller vegan beslenme sistemine uygundur. 

Yemeklerde Tereyağı Aroması Kullanımı

Tereyağlı yemekler mutfakların vazgeçilmezlerindendir. Tereyağlı yemeklerde, tereyağı tadının ve kokusunun üst perdeden hissedilebilmesi için kullanılacak olan yağa, tereyağı aroması eklenebilmektedir. Sulu yemeklerde, çorbalarda da durum aynıdır. Örneğin mercimek çorbasının üzerine bir miktar tereyağı dökülerek tatlandırılmak istendiğinde eritilen tereyağına aroma ilave edilerek tereyağı tadı ve kokusu üst perdeden hissedilebilir. 

Vegan Yemeklerinde Tereyağı Aroması Kullanımı

Vegan yemekleri tamamen bitkisel kökenli olduğu için tereyağı tadını ve kokusunu içermesi mümkün değildir. Vegan yemekleri hazırlanırken kullanılan bitkisel yağlarla homojen olarak karıştırılan aroma, tereyağının tadını ve kokusunu vegan yemeklerinde hissedilir ölçüde yansıtmaktadır. Kullanılan aromalar yapay olmalı ve hayvansal bir bileşen içermemelidir. Sitemize satılmakta olan tüm tereyağı aromaları herhangi bir şekilde hayvansal bileşen içermemektedir. Vegan yemeklerinde gönül rahatlığıyla kullanılabilmektedir.

Virago Flavours Tereyağı Aromaları

Virago flavours markası altında beş faklı versiyonda tereyağı aroması bulunmaktadır. Her bir aromanın kullanıcı kitlesi ve önerilen kullanım dozajı birbirinden farklıdır. Tereyağı aromalarının versiyonlara göre kullanım dozajları ve kullanıcı kitleleri birbirinden farklıdır. Virago tereyağı aromaları sınıfının en ileri konsantrasyonuna sahip ve en güçlü aromalarıdır. Aşağıda en çok tercih edilen Virago Tereyağı Aromaları hakkında kısaca bilgi verilmiştir.  

Virago Tereyağı Aroma Verici - Versiyon - 3 (V - 3)

1 Litre/Kg için 6 ml ile 10 ml arası kullanım dozajı önerilmektedir. Versiyon - 3 ürününü diğer aromalardan ayıran bir özelliği de hafif tütsü notalarına sahip olmasıdır. Böylece çorba, kebap, köfte ve ızgara gıdalarla azami uyum sağlamaktadır. 

Virago Tereyağı Aroma Verici - Versiyon - 4 (V - 4)

1 Litre/Kg için 6 ml ile 10 ml arası kullanım dozajı önerilmektedir. Tereyağı kokusunun, tereyağı tadına oranla daha yüksek hissedildiği aromadır. Kokunun tadın önüne geçmesi istendiğinde tercih edilmelidir.

Virago Tereyağı Aroma Verici - Versiyon - 5 (v - 5)

1 Litre/Kg için 6 ml ile 10 ml arası kullanım dozajı önerilmektedir. Tüm versiyonlar içindeki en güçlü ve en yoğun tat ve koku performansına sahip olan aromadır. Çok dikkatli kullanılmalıdır, küçük miktarlarda artış veya azalış nihai ürünün tamamında tat ve koku değişimine sebep olabilmektedir. Profesyoneller tarafından kullanılmalıdır.

Ürünlerimiz hakkında daha detaylı bilgi edinmek ve siparişleriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.