Yağ bazlı
aromalar için üretim yöntemi, su bazlı yapay aromalardan farklı değildir. Bu
aromaların kullanım alanları çok geniştir. Blogumuzda en fazla yer vereceğimiz
alan, yağ bazlı likit aromalardır. Özellikle bu aromaları kullanarak
yapabileceğiniz tariflerimizi en kısa sürede siteye ekleyeceğiz.
Yağ bazlı
likit formdaki sentetik yani yapay aromalar, yağda çözünür yani bu
aromaları, yağ ağırlıklı içeriği olan gıdalarda kullanmalısınız. Yağ içeriği
fazla olan ürünler, tereyağı, krema, süt, margarin vs ürünlerdir.
Aromayı bunlardan biri içinde seyreltip iyice dağıtıp ondan sonra hamura ekleyebilirsiniz.
Hamura en baştan eklerseniz aroma dağılmayabilir, direkt hamurla beraber
kullanmak istiyorsanız toz formdaki aromalardan kullanmanız daha pratiktir. Toz
formundaki aromalar sitemizde satılmamaktadır. Su içeriği, yağ içeriğinden
daha fazla ise su bazlı aroma kullanabilirsiniz.
Bu aromalar
genel olarak binde bir yani %0,01 oranında kullanılır. Genellikle 2 bardak süt için yarım
çay kaşığından az kullanmanız yeterlidir. Evinizde o anda olmayan veya
bazılarımıza pahalı gelen (antep fıstığı, badem vs) malzemeler yerine en
azından onların kokusunu tadını verecek az miktarda aroma kullanmak
istediğinizde veya örneğin çilekli pasta yapıp çileğin tadını güçlendirmek gibi
tat ve koku güçlendirmeniz gereken durumlarda bu aromaları kullanabilirsiniz. Sentetik
yani yapay aromalar hem çok az kullanılır hem de içerisindeki tüm maddeler,
genel olarak güvenli kabul edilen maddelerdir, denetimli üretildiklerinden sağlığa zararlı maddeleriçermezler.
Yağ Bazlı Yapay Aromaların Kullanılışı
Yağ bazlı
yapay aromaların nasıl kullanılacağı önemlidir çünkü fazla kullanılması,
yaptığınız tüm ürünü bozabilir, acı bir tat verebilir. Aşağıda kullanımı ile
ilgili ölçüler vereceğiz, gelecekte pratikte nasıl kullanılacağına dair
görsellerle desteklenen yazılarımız da blogumuzda yerini alacaktır. Bu yazıda
genel anlamda yağ bazlı aroma kullanılışı anlatılacaktır.
Yağ bazlı
sentetik aromayı doğru kullanmak için öncelikle temel ölçü birimlerini
hatırlayalım ve aromalarımıza uyarlayalım:
Virago yağ
bazlı aromalar 10 ml, 50 ml ve 250 ml şişelerde satılmaktadır. 10ml=10gr olarak
düşünebilirsiniz çünkü aroma taşıyıcısı olarak kullanılan propilen glikolun
yoğunluğu 1,036'dır yani neredeyse suya eşittir.
1
bardak su: 200 ml olarak
hesaplayabilirsiniz çünkü örneğin süt içinde karıştırarak hamura ekleyecekseniz
muhtemelen sütü bardak ile eklersiniz. Mutfak tartısı kullanıyorsunuz 1 bardak
suyu 200 gr olarak ölçeceğinizi tahmin ediyoruz (bardağı boşken ölçüp bardağın
ağırlığını bulunuz ve 1 bardak suyun ağırlığından bu ağırlığı düşünüz). Sütün
yoğunluğu 1,030 olduğundan ağırlığı neredeyse suya eşittir.
Elinizde
mutfak tartısı veya pipet şırınga tarzı yardımcı malzemeler yoksa aşağıdaki
değerler önem kazanacaktır. Aşağıdaki kaşıklar standart ölçülerdir. Son
yıllarda kullanılan büyük hacimli kaşıklardan ziyade, eskiden beri kullanılan
ve birçoğumuzun evinde kullandığımız nispeten küçük kaşıkları içerir.
- 1 yemek kaşığı yaklaşık 6
ml sıvı alır
- 1 tatlı kaşığı yaklaşık 4 ml
sıvı alır
- 1 çay kaşığı yaklaşık 2 ml sıvı alır. EN ÇOK
KULLANACAĞIMIZ ÖLÇÜ.
- 1 küp şeker yaklaşık 4-5
gramdır.
- 1 su bardağı toz şeker yaklaşık
200 gramdır.
- 1 su bardağı esmer şeker
yaklaşık 220 gramdır.
- 1 su bardağı beyaz un yaklaşık
140 gramdır.
- 1 su bardağı elenmiş un
yaklaşık 120 gramdır
- 1 su bardağı pudra şekeri
yaklaşık 125 gramdır
- 1 su bardağı zeytinyağı veya
ayçiçek yağı yaklaşık 220 gramdır.
- 1 su bardağı tereyağı yaklaşık
230 gramdır.
- 1 su bardağı yoğurt yaklaşık
245 gramdır.
- 1 su bardağı rendelenmiş peynir
(cheescake için) yaklaşık 90 gramdır.
- 1 yemek kaşığı tuz yaklaşık 19
gramdır.
- 1 yemek kaşığı margarin
yaklaşık 15 gramdır.
- 1 yemek kaşığı toz şeker
yaklaşık 13 gramdır.
- 1 yemek kaşığı esmer şeker
yaklaşık 14 gramdır.
Kek, pasta,
puding, krema vs yaparken kullanabileceğimiz malzemelerin tahmini ölçülerini
yukarıya yazdık. Tabii bunları hesaplamanın en pratik yolu, basit de olsa bir
mutfak tartısı kullanmak. Ölçmemizin nedeni, kullanacağımız aroma oranı için
toplam ağırlığı bulmaktır. Örneğin toplam ağırlık 1500 gramsa (1,5 kilo), %0,1
oranında aroma 1,5gram veya başka deyişle 1,5ml aromaya karşılık gelmektedir.
Bu da bir çay kaşığına yakın aroma demektir (standart bir çay kaşığı 2ml
alıyor). Çay kaşıklarının da büyüklükleri değişkenlik gösterdiğinden Virago
Instagram hesabından zaman zaman ölçü fotoğrafları paylaşacağız.
Yağ bazlı
aromalar binde bir yani %0,1 oranında (0,001)
kullanılır. Bazı aromalarda bu oran %0,8'e kadar çıkabilir. Bu oranı biraz da
damak tadınız belirler. Bu oranlar malzemeye doğru bir şekilde uygulanırsa
aromadan tam randıman alırsınız.
Virago aromalarının kullanım oranları,
aromanın açıklama sayfasında yazmaktadır. Yazılan oranlar, tarafımızca
denenerek bulunmuştur. Hangi şart altında olursa olsun, hiçbir yağ bazlı
aromayı %0,8'den fazla kullanmayınız. Yalnızca verilen oranlarda kullanınız.
Virago aromaları genel olarak %0,1-%0,4 aralığında kullanılır.
Yağ bazlı aroma pişirilen gıdaya nasıl uygulanır?
Uygulama
şekli, kullandığınız malzemenin ağırlığı ile doğru orantılıdır. Burada kaç gr süt, kaç gr un, kaç adet yumurta vs
kullandığınızı göz kararı da olsa tartabilmeniz lazım. Mutfak
tartısı olanlar tüm malzemeleri tek seferde tartıya koyup kaç gram üzerinde
çalıştığını anlayabilir ancak mutfak terazisi olmayanların biraz göz kararı
biraz deneme yanılma yoluyla doğru oranı bulması gerekir. Yukarıda verdiğimiz
ölçü listesinden de yararlanabilirsiniz. Böyle durumlarda az kullanmak, çok
kullanmaktan iyidir çünkü fazla aroma kullanılması gıdanın tadını bozabilir
ama az kullanılması gıdayı veya tadı bozmaz, en fazla aroma tadı almazsınız.
Başlangıçta:
Size en
uygun oranı bulmak, biraz deneme yanılma gerektirecek. İlk kullanımınızda
standart 2 bardak süt kullanılan bir kek için 1 çay kaşığı aroma kullanın. Bu,
gıdanın tadını bozmayacaktır. Aroma hafif gelirse bir sonraki denemenizde oranı
kademeli olarak artırın örneğin 1,5 çay kaşığı kullanın. Çay kaşığının, tatlı
kaşığı ve yemek kaşığından farklı olduğunu belirtmek isteriz. Mutfağınızdaki en
küçük kaşığı kullanın.
Özetle;
Aroma
oranını uygularken, nihai ürünün ağırlığını dikkate alın. Yani kaç gram süt,
kaç gram un, kaç gram yumurta, kaç gram zeytinyağı, kaç gram tereyağı vs
kullandığınızın önemi var. Bunların hepsi bir araya geldiğinde, örneğin bir kek
1,5kg civarında olur. 1,5kg = 1500 g. Bu toplam ağırlığa %0,1 oranını
uyguladığımızda (ürünün açıklama sayfasına bakınız, orada kullanacağınız oran
yazmaktadır) 1500 x 0,001 = 1,5ml aroma yapar. Bu kadar az bir aromanın sağlığa
herhangi bir yararı, zararı veya etkisi yoktur, içindeki bileşenler de
güvenlilik testlerinden geçmiş bileşenlerdir. 1,5 ml aroma veya 1,5 gram aroma,
1 çay kaşığından biraz azdır. Bunu ya göz kararıyla, ya mutfak tartısıyla, ya
pastör pipetle ya da 2ml küçük şırıngalarla kolayca ölçebilirsiniz.
Afiyet olsun.
Yapay Aromalarda Son Kullanma Tarihi
Yoktur.
Yapay aromalar, laboratuvar ortamında kontrollü koşullar altında üretilir.
Moleküler düzeyde bozulma olmaz ama tavsiye edilen tüketim tarihinden (TETT)
sonra aromanın tadı değişebilir. Virago Kimya tarafından satılan tüm aromalarda
son kullanma tarihi yoktur, TETT tarihi basılmıştır. Bu konuda aşağıdaki yazıda
detaylı bilgiler bulunuyor.
Lütfen
aklınıza takılan soruları aşağıda sormaktan çekinmeyiniz. Tüm soruların
cevaplanacağından emin olabilirsiniz. Yorumlar editör onayındadır çünkü bu onay
süreci sayesinde, yeni bir yorum bildirimini alabiliyoruz ve yoruma hemen cevap
verme şansımız oluyor. Editör onayı olmadığından yorumları atlayabiliyoruz.