Doğal
aromalar, "aroma uzmanı (flavorist) olarak bilinen özel eğitimli gıda
kimyacıları (gıda mühendisleri de diyebiliriz) tarafından oluşturulan karmaşık
karışımlardır. Doğal aromalar, aynı sentetik (yapay) aromalar gibi kimyasallar
içerir. Sıklıkla aynı kimyasalları içerirler, tek farkları kaynaklarının farklı
olmasıdır.
Doğal
aromalar, orijinal aroma kaynağına ek olarak koruyucu maddeler, solventler
(çözücüler) ve diğer maddeler de dahil olmak üzere 100'den fazla farklı
kimyasal içerebilir. Bunlar "tesadüfi katkılar (incidental additives)"
olarak tanımlanır.
Bununla
birlikte, gıda üreticileri doğal aromalardaki bu katkı maddelerinin doğal veya
yapay kaynaklardan gelip gelmediğini açıklamak zorunda değildir. Orijinal
aroma kaynağı bitki veya hayvan malzemesinden geldiği sürece, bahsi geçen aroma
doğal aroma olarak sınıflandırılır.
"Doğal"
teriminin resmi bir tanımı olmadığı için, genetik olarak değiştirilmiş
mahsullerden elde edilen aromalar da "doğal" olarak etiketlenebilir
(Kaynak: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18375112)
Doğal
aromadaki doğal kelimesi, aromanın sadece esans kısmını kapsar, aromanın
solvent kısmını içermez. Solventin doğal olma zorunluluğu yoktur. Oysa doğal
aromalarda solvent kullanılır.
Doğal aromalar nelerdir?
ABD FDA'nın
Code of Federal Regulations belgesine göre doğal aromalar, aşağıdaki
bitkilerden ve hayvan kaynaklarından elde edilen maddelerden oluşur.
- Baharat
- Meyve veya meyve suyu
- Sebze veya sebze suyu
- Yenilebilir maya, otlar, kabuk,
tomurcuklar, kök yaprakları veya bitki materyali
- Fermente ürünler dahil olmak
üzere süt ürünleri
- Et, kümes hayvanları veya deniz
ürünleri
- Yumurtalar
Bu aromalar,
hayvan veya bitki materyalini ısıtmak veya kavurmak suretiyle elde edilebilir.
Doğal aroma olarak sınıflandırılan bileşenler
Bu başlığın
ilk kısmı, yabancı kaynaklardan
yararlanarak hazırlanmıştır. İthal doğal aroma kullanan tüm ürünlere eklenen
aromalar için geçerlidir. Türkiye'de üretilen aromalarla ilgili Türk Gıda
Kodeksi Aroma Vericiler ve Aroma Verme Özelliği Taşıyan Gıda Bileşenleri
Yönetmeliği okunmalıdır (Resmi Gazete 29 Aralık 2011 Sayı : 28157).
Türkiye'deki uygulamalar yazının ilerleyen bölümlerinde anlatılacaktır.
Gıda
kimyacıları tarafından oluşturulan yüzlerce doğal aroma vardır. Aşağıda yiyecek
ve içeceklerde yaygın olarak kullanılan bileşiklerden birkaç tanesi yer
almaktadır (ABD):
- Amil asetat: Bu bileşik, fırınlanmış
ürünlerde muz benzeri lezzet sağlamak için muzlardan damıtılabilir
(distile edileblir).
- Sitral: Limon otu (yalancı melisa),
limon, portakal ve yenibahardan (bir tür kırmızı biber) ekstrakte edilir.
Turunçgil aromalı içeceklerde ve tatlılarda kullanılır.
- Benzaldehit: Bu kimyasal badem, tarçın
yağı ve diğer bileşenlerden elde edilir. Gıdalara badem aroması ve tadı
vermek için sıklıkla kullanılır.
- Kunduz yağı: Biraz şaşırtıcı ve rahatsız
edici bir kaynak olan bu hafif tatlı madde, kunduzların anal
sekresyonlarında bulunur. Yüksek maliyeti nedeniyle nadir kullanılmasına
rağmen, vanilya için bir yedek olarak görülür.
- Ihlamur eter: Bal aroması
- Massoia lactone: Hindistan cevizi aroması
- Asetoin: Tereyağı aroması
Bütün bu
aromalar, bir laboratuvarda oluşturulan insan yapımı kimyasallar kullanılarak
üretilebilir, bu durumda sentetik aroma veya yapay aroma olarak listelenir.
Yüzlerce bileşen doğal aroma olarak sınıflandırılır. Doğal ve sentetik/yapay
aromanın bir arada kullanılması yaygındır.
Doğal aroma, sentetik aromadan daha mı sağlıklıdır?
Bu konuda
özellikle yabancı kaynaklarda ciddi tartışmalar devam ediyor. Pek çok kaynakta,
kontrollü ortamda üretilen sentetik/yapay aromaların, doğal aromalardan daha az
kimyasal madde içerdiği belirtilmiş.
Aslında
aromalar doğal da olsa sentetik de olsa besleyicilik özelliği taşımadıkları
için birbirlerinden çok farklı değil. Özellikle vejetaryen veya vegan olanlar için de bir
uyarı söz konusu. Paketlenmiş bir ürün aldıklarında bilmeden yanlışlıkla
hayvansal bir kaynaktan damıtılarak elde edilmiş doğal bir aroma tüketmiş
olabilirler. Vejetaryenler, tüm sentetik / yapay aromaları güvenle
kullanabilir.
Doğal veya yapay, aroma kullanmak sağlık açısından
güvenli mi?
Amerika'da
bir aromanın insan sağlığı açısından güvenli olup olmadığını denetleyen
kurum: Flavor and Extract Manufacturers Association (FEMA) Expert Panel
(FEMA: Aroma ve Ekstrakt Üreticileri Birliği Uzman Paneli. Bu panel, sonuçları
FDA'ya iletiyor. FDA inceliyor ve aromayı "Generally recognized as safe
(Genel olarak güvenli kabul edilmiş" ürünler listesine alıyor. Nadiren
kullanılmak kaydıyla insan sağlığı ile ilgili bir sorun öngörülmüyor. Dünyada
da aroma üretiminde "genel olarak güvenli kabul edilmiş ürünler
listesi" kullanılıyor.
Ancak, doğal
aromalar da yapay aromalar da bazı kimyasal maddeler içerdiğinden, yiyecek
alerjileri olan veya özel bir diyet programı uygulayan kişilerin özellikle
doğal aromalarda hangi maddelerin kullanıldığını öğrenmesi gerekiyor.
Bileşenler listesi (ingredients lists) paketli ürünlerde paket üzerinde yer
alır.
Doğal aromalarda sentetik bileşikler, yapay aromalarda
doğal bileşenler
Aslında bu iki durum da bazı belirsizlikler içeriyor. İnsanların beklentisi, doğal aroma kullandığında herşeyin doğal olması. Benzer durum sentetik aromalar için de geçerli. Maalesef bu her zaman mümkün olmuyor. Bazı kullanımlarda sentetik/yapay aromanın %100 sentetik olması ve doğal bileşenler içermemesi gerekir. Bu durumlarda yapılacak tek şey, aroma aldığınız üreticiye o aroma ile ilgili sorular sormaktır. Aromaların bilinçli kullanılması çok önemli.
Virago
aromalarının tamamı sentetik/yapay aromadır. İçinde doğal bileşenler yoktur. Su bazlı aromalar - yapay aromalar yazımızda içecek
aromalarında kullanılan su bazlı yapay aromaların nasıl üretildiği ve
kullanıldığı anlatılmaktadır. Benzer şekilde Yağ Bazlı Aromalar – Yapay aromalar yazısına da
göz atabilirsiniz.
Türk Gıda Kodeksinde Aroma Tanımı
Aroma verici
Olduğu
haliyle tüketilmesi amaçlanmayan, tat ve/veya koku vermek veya değiştirmek
amacıyla gıdalara eklenen aroma verici maddeler, aroma verici preparatlar, ısıl
işlem aroma vericileri, tütsü aroma vericileri, aroma öncülleri veya diğer
aroma vericiler ya da bunların karışımlarından yapılan veya oluşan ürünü,
Aroma verici madde
Aroma verme
özelliği olan tanımlanmış kimyasal maddeyi, ifade eder. Diğer tanımlar yukarıda
linkini verdiğimiz yönetmelikten okunabilir.
Yönetmeliğin
ek belgelerine bakıldığında, Gıdalarda Kullanımına İzin Verilen Aroma Verici
Maddeler listeleri yer almaktadır. Bu listenin başlıkları arasında CAS, FEMA
gibi uluslararası standartlara uygunluğa atıfta bulunan üst başlıklar vardır.
Bu nedenle yukarıda verilen bilgilerin büyük oranda Türkiye için de geçerli
olduğunu söyleyebiliriz.
Türk Gıda
Kodeksi Aroma Vericiler ve Aroma Verme Özelliği Taşıyan Gıda Bileşenleri
Yönetmeliğinde yapay,
suni, sentetik kelimeleri aratıldığında "yapay aroma" tanımı dışında
herhangi bir sonuç bulunamamıştır.
Virago su bazlı ve yağ bazlı aromalarda, taşıyıcı olarak propilen glikol kullanılmaktadır. Kokteyl aromalarında malt serisi, ardıç ve agave gıdai alkol bazlıdır. Kokteyl grubumuzda diğer aromalarda propilen glikol kullanılmıştır.