Gıda katkı
maddeleri, belirli işlevleri yerine getirmek için gıdalara eklenen maddelerdir.
AB
yasalarına göre, üreticiler ürettikleri gıdalarda kullandıkları katkı maddeleri
hakkında bilgi vermelidir. Bu bilginin ürün ambalajında "bileşenler
listesinde" bulunması istenir. Bileşenler listesi (ingredients lists) her
bir katkı maddesinin adını veya E kodunu içermelidir.
Bu yazıda
FDA (US Food and Drug Administration) ve İngiltere Gıda Standartları Enstitüsü
tarafından yayınlanan gıda katkı maddesi makalelerinin özet çevirisini
bulabilirsiniz. Yararlandığımız iki kaynak da güvenilirdir ve resmi kaynaklardır.
Yazıya kendi yorumuz eklenmemiştir. Direkt çeviridir. Gayri resmi çeviri olup,
yazıda çelişkiye düşmeniz durumunda İngilizce metin geçerlidir. Sorularınızı
yorum bırakarak bize sorabilirsiniz.
Yazıda kullanılan Kaynaklar:
- FDA (US Food and Drug Administration): Overview
of Food Ingredients, Additives & Colors
- İngiltere Gıda Standartları
Enstitüsü (Food Standards Agency): Food additives
Gıda katkı maddeleri grupları
Gıda katkı
maddeleri işlevlerine göre gruplandırılır. Gıda etiketlerinde rastladığınız
katkı maddeleri şunlardır:
- Antioksidanlar - bu bileşen, yağların
oksijenle birleşmesini azaltarak yiyeceğin renk değiştirmesini ve
ekşimesini engeller
- Emülgatörler, stabilizatörler, jelleştirici
maddeler ve kıvam arttırıcılar - bunlar, gıda koruyucularını karıştırmaya veya
koyulaştırmaya yardımcı olur - gıdaları daha uzun süre ve daha güvenli
tutmak için kullanılırlar
- Tatlandırıcılar - şekerden çok daha tatlı olan
stevia ve aspartam gibi yoğun tatlandırıcıları içerir.
Gıda katkı maddeleri güvenli mi?
Yüzyıllar
boyunca atalarımız et ve balıkları korumak için tuz, yiyeceklerin lezzetini
arttırmak için çeşitli ot ve baharatlar kullanmış, meyveleri şekerle korumuş ve
sirke içinde salatalık turşusu yapmıştır. Günümüzde tüketiciler lezzetli,
besleyici, güvenli, kullanışlı, renkli ve uygun fiyatlı bir gıda arzını talep
ediyor. Bunu mümkün kılan ise gıda katkı maddeleri ve teknolojideki
ilerlemelerdir.
Katkı
maddeleri, gıdalarda kullanılmadan önce güvenlilik açısından değerlendirilir.
Bu değerlendirme yapılırken bilimsel veriler dikkate alınır, kanunlar katı
şekilde uygulanır, sorun olduğunda tedbir alınır ve bir gıda ile ilgili
şüpheler olduğunda ayrıca araştırma yapılır (İngiltere).
ABD Gıda ve
İlaç Dairesi (FDA), veritabanında 3000'den fazla bileşenin listesi bulunur;
bunların çoğunu her gün evimizde kullanıyoruz (örneğin, şeker, kabartma tozu,
tuz, vanilya, maya, baharatlar ve gıda boyaları).
Gıda renklendiricileri ve çocuklarda hiperaktivite
İngiltere
Gıda Standartları Enstitüsü çocuklarda gıda renklendiricileri ve hiperaktivite
arasındaki muhtemel bağlantılara yönelik araştırmaları finanse etmiştir. Bazı
yapay gıda renklendiricilerinin bazı çocuklarda artmış hiperaktiviteye neden olabileceğini
bulmuştur. Bu yapay renklendiriciler:
- Gün batımı sarısı FCF (E110)
- Kinolin sarısı (E104)
- Kırmızı (carmoisine) (E122)
- Allura kırmızısı (E129)
- Tartrazin (E102)
- Ponceau 4R (E124)
Bu altı
renkten herhangi birini içeren yiyecek ve içecekler, ambalajın üzerinde bir
uyarı taşımalıdır. Bu uyarı şöyle olabilir: "Çocuklarda etkinlik ve
çocukların dikkatleri üzerinde olumsuz etki yapabilir."
İngiltere
Gıda Standartları Enstitüsü, üreticilerini bu renklere alternatif bulmaya
teşvik ettiğini belirtmektedir. İngiltere'de bazı üreticilerin ve
perakendecilerin bunları kaldırmak için çoktan harekete geçtiği ifade
edilmektedir.
Hiperaktivitenin
başka nedenlerden de kaynaklanabileceğini unutmamak önemli. Bir çocuğun ne
yediği konusunda dikkatli olmak, hiperaktif davranışların yönetilmesine
yardımcı olabilir, ancak bunu durduramayabilir.
Katkı Maddelerinde E Kodları Nedir, Neden Gıda
Ambalajlarına E-kodu ekleniyor?
E kodu, bir
gıda katkı maddesinin güvenlik testlerini geçtiği ve İngiltere'de ve AB'nin
geri kalanında kullanım için onaylandığı anlamına gelir.
Birçok gıda
katkı maddesi, turunçgillerde bulunan antioksidan askorbik asit (C vitamini)
veya sitrik asit gibi doğada bulunan kimyasallardır. Gıda katkı
maddelerinde kullanılan kimyasalların doğada bulunup bulunmamasından bağımsız
olarak, tüm katkı maddeleri Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu (EFSA) tarafından
yapılan güvenlik değerlendirmelerine tabidir.
Bazı
tüketiciler, gıda katkı maddelerini ucuz gıdalar yapmak için kullanılan modern
bir buluş olarak görür oysa bu maddelerin yararları da vardır ve birçok
geleneksel gıdada kullanılırlar. Örneğin, şampanya dahil olmak üzere şaraplar,
botulizmi önlemek için sülfitler içerir vs.
Avrupa
Birliği ve dolayısıyla ülkemizde de geçerli olan E KODLARININ tam listesi ve ne anlama geldikleri
şu linkte yer almaktadır.
Gıda Katkı Maddeleri her zaman zararlı değildir!
Bazı
tüketiciler, gıda paketleri üzerinde uzun, alışılmamış kelimeler gördüklerinde
ve bunları karmaşık kimyasal bileşikler olarak düşündüklerinde katkı maddeleri
hakkında endişeye kapılmaktadır. Aslında, yediğimiz her yiyecek - isterse
toplanmış bir çilek veya ev yapımı bir kurabiye olsun - yiyeceğin lezzet, renk,
doku ve besin değerini belirleyen kimyasal bileşiklerden oluşur.
Tüm gıda
katkı maddeleri, gıdaların güvenli bir şekilde tüketildiğinden ve doğru şekilde
etiketlendiğinden emin olmak için federal yetkililer ve çeşitli uluslararası
kuruluşlar tarafından dikkatle belirlenir.
Doğal sandığınız şeylerin çoğu aslında doğal değildir.
Neden gıdalara katkı maddesi ve renklendiriciler
ekleniyor?
Kendi
yiyeceklerimizi yetiştirmek, hasat etmek ve öğütmek, kendi ürettiğimiz
sebzeleri pişirmek ve bunlardan konserveler yapmak için saatlerce vakit
harcamayı kabul ediyor olsaydık ya da gıdaların bozulma riskini alsaydık (taze
gıdalar kısa sürede bozulur) katkı malzemeleri de ortadan kalkardı. Oysa çoğu
tüketici bugün, katkı maddelerinin sağladığı birçok teknolojik, estetik ve
kullanışlı faydalara güveniyor.
Yapay
aromalarda bozulma veya zehirleme riski yoktur hatta pek çok açıdan doğal
aromalara göre daha güvenlidir. Son kullanma tarihi ibaresi bile içermez,
tavsiye edilen tüketim tarihi ibaresi kullanılır. Bunun nedenini Yapay
aromalarda son kullanma tarihi başlıklı yazımızda detaylıca anlattık.
Gıda katkı maddelerinin neden kullanıldığı üç başlık
altında incelenebilir:
Tazeliğin ve
Gıda Güvenliliğinin Korunması veya Geliştirilmesi İçin: Gıda koruyucuları; küf, hava,
bakteri, mantar veya mayanın neden olduğu ürün bozulmasını yavaşlatır. Gıda
kalitesini korumasına ek olarak, yaşamı tehdit eden botulizm de dahil olmak
üzere gıda kaynaklı hastalığa neden olabilecek kontaminasyonu (kirliliği)
kontrol etmeye yardımcı olurlar. Koruyuculardan biri olan antioksidanlar,
yağların ve onları içeren yiyeceklerin ekşimesini önler ya da istenmeyen
tatları engeller. Ayrıca, havayla temasa geçince kararan kesilmiş taze
meyvelerin (örneğin elmaların) kararmasını önlerler.
Gıdaların
Besin Değerini Artırmak veya Gıdaları Korumak İçin: Vitaminler ve mineraller (ve
lifler), bir kişinin beslenmesinde eksik olanları veya gıdanın işlenmesi
sırasında kaybedilenleri telafi etmek veya bir gıda maddesinin besin kalitesini
arttırmak için birçok gıdaya eklenir. Böyle bir takviye, ABD'deki ve dünyadaki
yetersiz beslenmeyi azaltmaya yardımcı olmuştur. Bu tip katkı maddeleri içeren
tüm ürünler uygun şekilde etiketlenmelidir.
Tat, Doku ve
Görünümün İyileştirilmesi İçin: Baharatlar, doğal ve sentetik aromalar ve
tatlandırıcılar, gıdaların lezzetini arttırmak için kullanılır. Gıda boyaları
görünümü korur veya iyileştirir. Emülgatörler, stabilizatörler ve
kalınlaştırıcılar ise, tüketicilere bekledikleri doku ve kıvamı sağlar.
Mayalama maddeleri, pişirilen ürünlerin fırınlama sırasında kabarmasına izin
verir. Bazı katkı maddeleri, gıdaların asitliğini ve alkalinitesini kontrol
etmeye yardımcı olurken, diğer bileşenler de, yağ içeriğinin azaltılmasıyla
gıdaların tadına yardımcı olur.
Neler Kontrol Edilmiyor?
Gıda Katkı
Maddelerinde Değişiklik yasası (1958) kapsamında, iki bileşen grubu düzenleme
sürecinden muaf tutulmuştur.
- GRUP I - Önceden izin verilmiş
maddeler - 1958 tarihli değişiklikten önce FDA veya USDA (Amerikan Tarım
Bakanlığı) tarafından gıdalarda kullanım için güvenli olduğu belirlenmiş
maddelerdir. Örnek: etleri korumak için kullanılan sodyum nitrit ve
potasyum nitrit.
- GRUP 2: GRAS (genel olarak güvenli
olarak kabul edilen) bileşenler - 1958'den önce gıdalarda yaygın olarak
kullanılmalarına veya yayınlanmış bilimsel kanıtlara dayanarak, uzmanlar
tarafından genel olarak güvenli olarak tanınmış olan maddeler. Yüzlerce
GRAS maddesi arasında tuz, şeker, baharat, vitamin, gliserin, propilen
glikol, monosodyum glutamat (MSG) bulunmaktadır.
Yapay aromalar da gıda katkı maddeleri arasında
gösterilir
Yapay
aromalar, bozulma riski taşımadığından ve doğal aromalara göre pek çok üstün
yan barındırdığından güvenlidir. Yapay aromalarda aroma moleküllerini bitkisel gliserin ve propilen glikol taşır. Kokteyl aromalarında gıdai
alkol de kullanılabilir. Bunların hepsi GRAS yani genel olarak güvenli kabul
edilen ürünler sınıfındadır.
Konu
hakkında daha derine inmek isterseniz Dünyada yapay aroma sektörü başlıklı
yazımıza da göz atabilirsiniz.